1
U fabrici za štampanje Disneyevih knjiga
Disney ispituje iskorištavanje radnika u Kini!

          Walt Disney Company izvijestio je u petak da je pokrenuo istragu zbog pritužbi da fabrike u južnoj Kini koje štampaju knjige te najveće svjetske industrije zabave iskorištavaju radnike.

          Grupa studenata i učenika iz Hong Konga tvrdi da su radnici u fabrikama u Dongguanu, Shenzhenu i Zhongshanu potplaćeni i da im se ne plaća prekovremeni rad. Studenti i učenici, radeći zajedno s američkim Nacionalnim odborom za rad, četiri su mjeseca istraživali fabrike koje proizvode Disneyland proizvode.
          U izvještaju na 29 stranica oni tvrde da su radnici u fabrikama nezakonito potplaćeni s 2,7 juana (33 američka centa) po satu dok je minimalna određena plata u pokrajini 3,33 juana po satu.
          Osim toga, tvrde da radnici rade do 310 sati mjesečno, što premašuje maksimum od 100 sati dozvoljenih prekovremenih mjesečno po kineskom zakonu o radu.
          Radnici nisu adekvatno obučeni za rad sa mašinama za štampanje i redovno lome prste, ali nesreće se ne prijavljuju tako da fabrike mogu izbjeći plaćanje osiguranja, kaže se u izvještaju.
          Disney je angažovao te fabrike na štampanju knjige i ostaloj proizvodnji za Hong Kong Disneyland tematski park vrijedan tri milijarde dolara koji se otvara 12. septembra.





Posjeta : 1856