0
Bliski istok u centru pažnje
Cijene nafte premašile 64$ !

          Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su nakratko premašile 64 dolara po barelu uslijed rasta zabrinutosti trgovaca da bi obnavljanje nuklearnog programa Irana i mogući teroristički napadi na Saudijsku Arabiju mogli izazvati poremećaje u ključnom bliskoistočnom izvozu nafte.

          Barel sirove nafte na njujorškom je tržištu nakratko zabilježio novu rekordnu cijenu od 64,27 dolara, 48 posto višu nego početkom godine. Ali uzlet cijene potom je popustio, spustivši je 12 centi na 63,82 dolara po barelu. Cijena londonskog Brent spustila se za 20 centi na 62,5 dolara nakon dosezanja rekordnih 63,06 dolara.
          Međunarodna agencija za atomsku energiju održala je hitan sastanak u Beču nakon što je drugi po veličini OPEC proizvođač Iran obnovio rad na nuklearnom programu, prkoseći Evropskoj uniji i riskirajući sankcije UN.
          U najvećem svjetskom izvozniku nafte Saudijskoj Arabiji američka su predstavništva zatvorena drugi dan zbog sigurnosnih zabrinutosti. Britanija je kazala da su teroristi u posljednjoj fazi priprema napada.
            "Glavno pitanje sada je geopolitički rizik", kazao je Dariusz Kowlczyk, viši investicijski strateg pri CFC Securities.
          Uprkos visokim cijenama nafte nema ni naznaka da potražnja slabi. Zabrinutosti da bi najveći svjetski potrošač nafte SAD mogao biti suočen s nestašicama benzina nakon što je niz rafinerija neočekivano prekinuo s radom doprinijelo je naglom rastu cijena nafte.
          Prekid rada u posljednjih nekoliko nedelja, uz i dalje snažnu potražnju, vjerojatno će izazvati dalji pad američkih zaliha benzina u novom nedeljnom izvještaju američke vlade koje se očekuje u srijedu, procjenjuju industrijski analitičari.





Posjeta : 1685