0
Indonezija se povlači iz OPEC?
Cijena nafte rekordnih 62,5$ !

             Cijena sirove nafte u New Yorku u srijedu je porasla za 58 centi i dostigla novu rekordnu visinu od 62,47 dolara za barel. U Londonu je barel IPE Brent nafte porastao 63 centa, na 61,25 dolara. Na američkom tržištu cijena nafte premašila je rekord od ponedjeljka - 62,3 dolara, dok je u Londonu takođe nadmašila dosadašnju rekordnu cijenu od 60,98 dolara

             Cijene nafte u srijedu su porasle na temelju očekivanja daljeg pada zaliha naftnih derivata u SAD. Dodatni podsticaj rastu cijena nafte predstavljaju i problemi s kojima se suočavaju svjetske naftne kompanije (Exxon Mobil, BP...) u Meksičkom zalivu, gdje su zbog učestalih oluja prisiljene zatvarati rafinerije. Naime, predviđa se i da će u sezoni uragana u 2005. regiju pogoditi čak 21 ´oluja s imenom´ i 11 uragana, čime bi bio dostignut rekord iz 1993. godine.
             Ovonedeljni rast cijena uslijedio je nakon smrti saudijskog kralja Fahda bin Abdelaziza, kojega je naslijedio njegov polubrat Abdullah. Iako je potvrđeno da Saudijska Arabija neće mijenjati svoju naftnu politiku, to očito nije uspjelo smiriti tržišta. Nervozu ulagača pospješuje i najava Indonezije kako razmatra mogućnost povlačenja iz OPEC.
             Kineska državna naftna kompanija CNOOC objavila je da odustaje od ranije ponude za preuzimanje američkog Unocala. CNOOC je povukao ponudu vrijednu 18,5 milijardi dolara, navodeći kao razlog ´dosad neviđeno političko protivljenje´ SAD. Kineska kompanija odustala je od preuzimanja američkog Unocala nakon što je postalo očito da će Unocal preuzeti američka kompanija Chevron, ponudivši za nju 17,1 milijardu dolara.
             Njemački proizvođač sportske odjeće i rekvizita Adidas-Salomon izazvao je američkog diva Nikea najavivši da će platiti 3,1 milijardu eura za američkog konkurenta Reebok.
Taj potez Adidasa, jednog od sponzora Svjetskog fudbalskog prvenstva 2006. u Njemačkoj, pomoći će mu da ojača svoju prisutnost na američkom tržištu. U kompaniji se nadaju da će preuzimanje Reeboka dovršiti u prvoj polovini 2006.
Najava o akviziciji poklopila se s objavom najnovijih poslovnih rezultata. Naime, u drugom ovogodišnjem tromjesečju ta je njemačka kompanija zaradila 67 miliona eura, 52 posto više nego u godini ranije





Posjeta : 1785