0
Nakon smrti kralja Saudijske Arabije
Cijene nafte preko 61$!

            Cijene nafte prekoračile su u danas 61 dolar po barelu nakon smrti kralja Saudijske Arabije, najveće izvoznice nafte u svijetu.

            Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 49 centi na 61,06 dolara, dosegnuvši prethodno najviši nivo u protekle tri nedelje od 61,11 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel poskupio 50 centi na 59,87 dolara.
            Kralj Fahd umro je danas u bolnici a naslijediće ga prestolonasljednik Abdulah, čiji je polubrat de facto vladao Saudijskoj Arabijom otkad je kralj Fahd 1995. doživio moždani udar.
            Očekuje se da Abdulah neće mijenjati dugogodišnju naftnu politiku Saudijske Arabije čiji je cilj dobra opskrbljenost svjetskih tržišta, izjavio je u ponedjeljak jedan saudijski izvor.
            "Siguran sam se ništa neće mijenjati kada je u pitanju saudijska naftna politika", kazao je.
             Cijene nafte porasle su i nakon što je niz problema u rafinerijama u SAD ponovo podstaknuo bojazni u vezi s pokrivanjem snažne ljetne potražnje za gorivom. Trenutno su na godišnjem nivou 40 posto u plusu.
            BP je tokom vikenda pojačao zabrinutosti zatvaranjem postrojenja za proizvodnju benzina u rafineriji u Texas Cityju, trećeg po veličini u SAD, zbog održavanja. Čini se da američke rafinerije teškom mukom drže korak s potražnjom za benzinom.
            "Poremećaji poput nedavnih požara zaista će se snažno odraziti na raspoloženju tržišta i dodatno povećati premije za rizik", konstatovao je Gerard Burg iz National Australia Bank Ltd.
             Iako su zalihe većine goriva relativno solidne za ovo doba godine, trgovci strahuju da bi se rafinerije mogle suočiti teškoćama pri podmirivanju rasta ljetne potrošnje motornih goriva i istovremenom gomilanju zaliha destilata za pokrivanje vrhunca zimske potrošnje.





Posjeta : 1787