0
I tržište reagovalo na bombaške napade u Londonu
Pala funta i cijena nafte!

             Tržište je reagovalo kao što se opisuje u udžbenicima - kupuju se valute koje predstavljaju utočište u nesigurnim vremenima poput švajcarskog franka i eura.

             Švajcarski franak dosegnuo je u četvrtak najviši nivo u zadnjih šest nedelja prema britanskoj funti i ojačao za više od jedan posto prema američkom dolaru, nakon što je serija eksplozija odjeknula u sistemu londonskog javnog prevoza u kojima ima smrtno stradalih.
             Švajcarski franak do podneva je zabilježio najvišu nivo u zadnjih mjesec dana prema funti, dosegnuvši 0,4458 funte za franak. Franak je ojačao jedan posto prema dolaru, koji tako iznosi 1,2838 franaka.
               Funta je pala i na najniži nivo u zadnjih mjesec dana prema euru, na 68,92 penija za euro, a potonula je i na najniži nivo prema dolaru u zadnjih 19 mjeseci, na 1,7403 dolara.
               Cijene nafte strmoglavile su se danas za čak četiri dolara na 57,30 dolara po barelu zbog strahovanja da su eksplozije u sistemu javnog prevoza u Londonu možda rezultat terorističkog napada.
             Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu čak 3,98 dolara na 57,30 dolara nakon što je dosegnuo novi rekord od 62,10 dolara, nošen bojaznima da će tropske oluje omesti proizvodnju u Meksičkom zalivu. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 4,10 dolara na 55,75 dolara nakon što je dosegnuo 60,70 dolara.
               Londonska policija i ostala tijela vlasti u Britaniji naglasili su da je još prerano za pouzdane tvrdnje o tome ko stoji iza eksplozija na najmanje šest lokacija u centru Londona. Ali, Franco Frattini, potpredsjednik Evropske komisije, nadležan za pravosuđe i sigurnost, kazao je u nastupu u Rimu da su eksplozije rezultat terorističkog napada.
             "Dobili smo tragičnu potvrdu da je terorizam ponovo pogodio u samo srce Europe. Pogodio je zemlju koja predsjedava Evropskom Unijom i grupom G8", kazao je Frattini novinarima.
             Trgovci su napomenuli da se u slučaju da se potvrde sumnje o terorističkom napadu može očekivati određeni pad društvenih aktivnosti, sličan onom koji je uslijedio nakon napada u SAD 11. septembra 2001.
             "Ako je ovo naš 11. septembar, tržište će krenuti u snažne prodaje", kazao je Nigel Saperia iz Glencorea.
             Prije napada cijene su dosegnule rekordnu visinu zbog približavanja uragana američkim proizvodnim i rafinerijskim kapacitetima u Meksičkom zalivu.




Posjeta : 1703