0
Cijene nafte porasle zbog strahovanja od sezone uragana
Uragani podigli cijene nafte!

            Cijene nafte prekoračile su u utorak 59 dolara po barelu budući da je sezona uragana u SAD dodatno poduprla bojazni da zalihe destilata neće biti pravovremeno nagomilane kako bi se osiguralo pokrivanje potražnje u četvrtom tromjesečju.

             Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 55 centi na 59,30 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 15 centi na 58,09 dolara.

             Trgovci su nervozno pratili najnovije meteorološke prognoze u SAD nakon što je Državni centar za uragane u Miamiju upozorio na formiranje tropske oluje Cindy, koja bi mogla ugroziti naftnu infrastrukturu u Meksičkom zalivu.

             "To je upozorenje dodatno ojačalo već prisutne bojazni od moguće nestašice u četvrtom tromjesečju. Čak i oni koji su dosada računali na pad cijena skloniji su čekanju nego prodaji", kazao je Christopher Bellew iz Bache Financiala.

             Zalihe sirove nafte u SAD blizu su najvišem nivou u proteklih šest godina ali su ispodprosječne zalihe destilata potpirile sumnje da rafinerije možda neće moći pokriti vrhunac potražnje u četvrtom tromjesečju.

             Usredsređenost na naftne proizvode osujetila je i nastojanja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da stiša bojazni povećanjem proizvodnje na više od 30 miliona barela dnevno.

             Zato je kartel suspendovao razgovore o povećanju proizvodnje za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, što po mišljenju analitičara nije previše uticalo na tržište budući da visoke cijene podupiru uska grla u rafinerijama a ne nestašica sirove nafte.





Posjeta : 1635