1
Zbog rekordnog manjka u američkom bilansu plaćanja
Dolar opet potonuo!

Uprkos očekivanju produbljivanja kamatnog jaza između SAD i eurozone koji je veći dio protekle sedmice održavao tečaj dolara na najvišem nivou prema euru u zadnjih devet mjeseci, on je do kraja sedmice potonuo zbog podatka o novom rekordnom manjku u američkom bilansu plaćanja

Euro je tako donekle oporavio nakon oštrih gubitaka u zadnjih nekoliko sedmica, ojačavši prošle sedmice 1,4 odsto, na 1,2285 dolara. ´Zelena´ valuta spustila se i 1,04 odsto prema britanskoj funti, kojom se krajem sedmice trgovalo po 1,8307 dolara. Švajcarski franak poskupio je 0,9 odsto, na 1,2576 franaka za dolar, dok je jen ojačao 0,13 odsto, na 108,56 jena za dolar.
Raspoloženje ulagača pokvario je u petak objavljen podatak o gorem od očekivanja manjku u američkom bilansu plaćanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju, u visini rekordnih 195,1 milijardu dolara. To čini 6,4 odsto vrijednosti bruto domaćeg proizvoda te najveće svjetske privrede, i uvelike je iznad očekivanih 190 milijardi dolara.
Nervoza oko toga kako će SAD upravljati svojim finansijama uz goleme manjkove u bilansu plaćanja i spoljnootrgovinskoj razmjeni bio je glavni razlog pada tečaja ´zelene´ valute krajem prošle godine. Sada analitičari smatraju da je riječ o korekciji dolara koja će biti kratkoga daha. Momentum je još čvrsto u korist dolara i gubici će biti ograničeni, tvrde oni. "Podatak o manjku je teoretski loš. Ali, kao što se događa zadnjih nekoliko sedmica, dolar će vjerojatno zasad ignorisati loše vijesti", kazao je Mitul Kotecha pri Caylonu.
Ostali novi američki privredni pokazatelji bili su takođe nešto slabiji od očekivanja tržišta, no američka privreda svojom izvedbom zasad uvelike nadmašuje europsko. U američkoj maloprodaji u februaru je zabilježen najsnažniji pad prometa u zadnjih godinu dana, u visini 0,5 odsto. Istovremeno, proizvođačke cijene u tom su mjesecu zabilježile najveći pad u zadnje dvije godine. Pritok kapitala u SAD u aprilu je iznosio 47,4 milijarde dolara, ispod očekivanja tržišta te nedovoljno da pokrije spoljnootrgovinski deficit u tom mjesecu. Inflacija mjerena potrošačkim cijenama, pak, u maju je u tom najvećoj svjetskoj privredi pala prvi put u 10 mjeseci.
Nasuprot tome, izgledi za eurozonu ostaju loši, a moguće je i da će Evropska središnja banka sniziti u nekom roku kamatne stope, što će samo još povećati kamatni jaz između SAD i eurozone. Trenutno ključna američka kamatna stopa iznosi 3,0 odsto, a u eurozoni 2,0 odsto.
Tečaj jedinstvene evropske valute na gubitku je oko 10 odsto prema dolaru od marta uslijed usporenog privrednog rasta u eurozoni i rastućih zabrinutosti oko političke kohezije u regiji nakon što su francuski i holandski glasači odbacili prihvatanje evropskog ustava. "Tečaj eura mogao bi se spustiti i do 1,18 dolara, no uspješna priča ´zelene´ valute ide prema svojem kraju. Ništa novog nema se reći oko evropskog rasta ili mogućnosti da ECB snizi kamatne stope", opisao je raspoloženje na tržištu Shahab Jalinoos, vlautni strateg ABN Amroa.
Evropski povjerenik za monetarna pitanja Joaquin Almunia izjavio je u srijedu da je tečaj eura u rasponu od 1,18 i 1,3 dolara u skladu s normalnim tržišnim fluktuacijama. "Almunia je dao tržištima neke nivoe koji se mogu ciljati", dodao je Jalinoos.





Posjeta : 1775