1
Zemlje G8 postigle dogovor
Otpisali dug najsiromašnijima!

ZEMLJE članice G8 (najrazvijenije zemlje svijeta i Rusija) dogovorile su se u o otpisu duga najzaduženijih siromašnih zemalja, što će rezultirati "trenutnim" brisanjem duga od 40 milijardi dolara za 18 zemalja, objavio je britanski ministar financija Gordon Brown na konferenciji za novinare.


Mogu potvrditi da su ministri financija G8 postigli dogovor da se u potpunosti, 100 posto, poništi dug najzaduženijih siromašnih zemalja prema međunarodnim financijskim institucijama", kazao je Brown.
Radi se o dugovima prema Svjetskoj banci, Afričkoj banci za razvoj i Međunarodnom monetarnom fondu.
"Smjesta će se otpisati dug 18 zemalja", dodao je, preciziravši da sveukupni dug za te zemlje iznosi 40 milijardi dolara.
Među 18 zemalja spadaju Benin, Bolivija, Burkina Faso, Etiopija, Gana, Gvajana, Honduras, Madagaskar, Mali, Mauritanija, Mozambik, Nikaragva, Niger, Ruanda, Senegal, Tanzanija, Uganda i Zambija.
U idućih 12 do 18 mjeseci, za devet ostalih zemalja će se takođe otpisati dug u iznosu 11 milijardi dolara. U posljednjoj grupi je 11 zemalja koje duguju četiri miljarde dolara te će se i njima otpisati dug kada za to ispune uslove. Sveukupno će se otpisati 55 milijardi duga, šest milijardi MMF, 44 milijarde Svjetskoj banci i pet milijardi Afričkoj banci za razvoj.




Posjeta : 1760