3
Zbog francuskog odbacivanja evropskog ustava
Pad eura!

            Kurs eura potonuo je danas ponovo na najniži nivo prema dolaru u zadnjih sedam mjeseci nakon što su francuski glasači odbacili evropski ustav, podstaknuvši sumnje u političku budućnost EU.

            Do podneva je euro oslabio na 1,2522 dolara. Oslabio je i 0,5 posto u odnosu na jen, te iznosi 135,08 jena. Slab odnos imao je i prema švajcarskom franku i britanskoj funti. Tako košta 1,5457 franaka, dok se funtom trguje po 0,6862 eura.
          U nedjelju je 55 posto francuskih glasača kazalo ´ne´ evropskom ustavu. I dok se ne očekuje da će takav rezultat glasanja ugroziti monetarnu uniju kroz narušavanje kursa eura, analitičari ističu da se postavlja pitanje podrške javnosti EU i njenoj budućoj integraciji.
          "Vidimo oprezno korigovanje kursa eura. Očekivalo se da će Francuzi odbaciti ustav ali visok postotak negativnih glasova izazvaće krizu vlade u Francuskoj", izjavio je Armin Mekelburg, strateg pri Hypovereinsbanku.
            Budući su tržišta u Londonu i New Yorku zatvorena zbog praznika, potpuni negativni učinak francuskog referenduma osjetiće se tek u utorak.
             Kurs dolara, pak, ojačao je i prema ostalim važnijim međunarodnim valutama budući da su kamatne stope na dolar atraktivnije u odnosu na ostale, što je od početka godine počelo privlačiti veći kapital u američku imovinu. Tako je u ponedjeljak dolar ojačao na 107,9 jena. U odnosu na švajcarski franak poskupio je na 1,2342 franka. Britanska funta pojeftinila je na 1,8242 dolara.
Istovremeno, turska lira je blago porasla, budući da ulagači crpe utjehu iz izjave predsjednika EK Josea Manuela Barrosa da francusko ´ne´ neće spriječiti početak pregovora te zemlje s EU u oktobru.





Posjeta : 1830