2
Izvor "ne-ruske" i "ne-bliskoistočne" nafte
Otvoren kaspijski naftovod!

          Međunarodni naftni konzorcijum, predvođen Britiš petroleumom, danas je otvorio strateški važan naftovod, prvi koji spaja Kaspijsko more sa Sredozemljem.

            Naftovod, čija je izgradnja koštala 3,6 milijardi dolara, povezuje Azerbejdžan sa turskom lukom Sejhan ili Adanom preko Gruzije, zaobilazeći ruske naftovode.
            Ceremonija puštanja naftovoda u rad održana je kod glavnog grada Azerbejdžana Bakua. Prisustvovali su predsjednici Azerbejdžana, Kazahstana i Turske.
            Američki sekretar za energetiku Sem Bodman, koji je takođe prisustvovao ceremoniji kod Bakua, ocijenio je da je izgradnja ovog naftovoda značajan korak ka postizanju, kako se izrazio, energetske bezbjednosti regiona.
          Dejvid Vudvard, šef operacija Britiš petroleuma u Azerbejdžanu, rekao je da otvaranje naftovoda predstavlja "ponovno rođenje te bivše sovjetske republike kao važne zemlje za naftnu industriju, kao što je to bila prije više od jednog vijeka".
          Naftovod, dug 1700 kilometara, odmah će početi sa radom. Očekuje se da će do 2009. godine postići maksimalan kapacitet od milion barela dnevno ili 1% globalne proizvodnje nafte.
          Za zemlje koje troše veliku količinu nafte kao što su SAD ovaj naftovod je važan kao izvor "ne-ruske" i "ne-bliskoistočne" nafte.
U prošlosti, eksploatacija nafte u Kaspijskom basenu je bile ometena problemom doturanja nafte do potrošača u Evropi, Americi te Kini i Japanu. Do sada je najveći dio nafte iz regiona prolazio kroz ruske naftovode.
          Kaspijski projekat, međutim, nije bez rizika obzirom da naftovod prolazi kroz nestabilno područje Kavkaza.





Posjeta : 1737