2
Njujorška berza najavila radikalne promjene
E - trgovanje na Njujorškoj berzi!

          Njujorška berza New York Stock Exchange (NYSE) najavila je najveće promjene u svojoj viševjekovnoj tradiciji objavivši udruživanje s elektronskom platformom Archipelago Exchange i početak trgovine njenim dionicama na berzi.

          Primarni cilj tog sporazuma je stvoriti pravog globalnog konkurenta koji može konkurisati svuda u svijetu, kazao je izvršni direktor NYSE John Thain.
            "Nova grupa NYSE ujediniće vodeće u svijetu tržište dionica s najuspješnijim potpuno elektronskim tržištem", objavila je kompanija u svojem saopštenju ne objavivši pritom vrijednost čitavog posla.
            Njujorško tržište dionica, osnovano prije 212 godina, pridružiće se tako svojim konkurentskim berzama u Evropi i u SAD imajući u potpunosti elektronsko trgovanje a ne da se uglavnom oslanja na sistem u kojem trgovci izvikuju cijene. Umjesto da samo posluje s dionicama, nova NYSE diversifikovaće svoje poslovanje u obveznice i egzotične dioničke proizvode poput derivata.
          NYSE je izgubio korak s konkurencijom ostavši u privatnom vlasništvu svojih osnivača, što će se promijeniti nakon spajanja s Archipelago tržištem. Poput berzi u Londonu, Frankfurtu, Torontu i Sydneyu, nova njujorška burza poslovaće radi ostvarivanja profita a njenim će se dionicama trgovati na berzama. Dioničari NYSE imaće 70 posto dionica nove berze a preostalih 30 posto biće razdijeljeno dioničarima Archipelaga.
            Thain je kazao da spajanje ne znači završetak dosadašnjeg načina trgovine, ali da najbogatija svjetska berza mora ići u korak s vremenom. "Smatramo da derivati, korporativne obveznice i drugi novi proizvodi nude mogućnosti za rast. A držimo i da postoje velike prilike za rast u stvaranju tržišta s novim kotacijama radi konkurisanja tehnološkom Nasdaq tržištu", zaključuje Thain.





Posjeta : 1752