1
Evropski parlament glasanjem podržao učlanjenje još dvije zemlje u EU
"Viza" Bugarskoj i Rumuniji!

       Evropski parlament je glasanjem poslanika odobrio učlanjenje Bugarske i Rumunije u Uniju. Konzervativne stranke i Zeleni su pokušali da odlože glasanje, ali je ono ipak održano pošto su dobili uveravanja da će Parlament moći naknadno da utiče na određivanje obima sredstava koje će Bugarska i Rumunija dobiti kada uđu u EU što se očekuje 2007. ili 2008. godine.

       Bugarska i Rumunija su prošle još jednu veliku prepreku na putu ka članstvu u EU. Ministri inostranih poslova Unije i njihove kolege iz Bukurešta i Sofije će do kraja mjeseca potpisati sporazum o pridruženju čime će obje zemlje biti spremne za prijem 2007. godine.
       Učlanjenje bi moglo da bude odloženo za godinu dana ukoliko kandidati za članstvo ne budu usvojili još neke reformske zakone i sproveli neke ekonomske reforme. Međutim, glasanje je bilo važno kao simbol i znak podrške Evropskog parlamenta učlanjenju Rumunije i Bugarske.
       Spor, koji je pred samo glasanje vođen oko izvora finansiranja njihovog učlanjenja je riješen, iako neki poslanici Evropskog parlamenta još nisu uvjereni da će Bugarska, a posebno Rumunija, biti spremne za članstvo u predviđenim rokovima. Obje zemlje su siromašnije od svih aktuelnih članica Unije, ali ako se budu pridržavale obaveza, preuzetih na planu reformi, one će biti 26. i 27. članica EU.




Posjeta : 1763