1
Ireland on line: Traže se novi investitori za ljetovalište zvijezda
Tender za "Sveca"!

Crnogorska vlada namjerava da izda u zakup ekskluzivno ljetovalište na Jadranskom moru Sveti Stefan, nekadašnje omiljeno stjecište holivudskih zvijezda, koje je nakon ratova na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka postepeno gubilo na značju.
Ministar turizma Predrag Nenezić danas je izjavio da Vlada ovo odmaralište nudi u zakup na 20-30 godina kako bi “dovela investitore” u ovu republiku koja pati od nedostatka gotovog novca, kao i da planira da do kraja mjeseca zvanično raspiše tender.


“Vlada nije zadovoljna trenutnom situacijom na Svetom Stefanu”, izjavio je Nenezić za crnogorsku privatnu televiziju TV IN, ne obrazlažući svoju izjavu.
Sveti Stefan je sićušno poluostrvo, smješteno 40 kilometara od Podgorice, glavnog grada Crne Gore, sa mnoštvom kamenih kuća izblijedjelih od sunca i uskih ulica popločanih kaldrmom koje datiraju iz 15. vijeka kada se tu nalazilo ribarsko naselje.
Stare seoske kuće su šezdesetih godina prošlog vijeka pretvorene u luksuzna mjesta za odmor i ekskluzivne vile i apartmane koji su ubrzo postali atrakcija za bogate i slavne. Među posjetiocima su bili zapadnonjemački kancelar Vili Brant i holivudske ikone poput Elizabet Tejlor, Ričarda Bartona, Sofije Loren i Silvestera Stalonea.
Njegovo zlatno doba okončano je raspadom Jugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka, kao i godinama rata i međunarodnih sankcija koje su pratile ta previranja.
Upravo je na Svetom Stefanu legenda američkog šaha Bobi Fišer igrao kontroverzni meč protiv svog rivala iz Sovjetskog Saveza Borisa Spaskog, kršeči embargo protiv Jugoslavije koji je sprovođen uz podršku SAD.
Nenezić navodi da Vlada nastoji da kao potencijalne investitore pridobije prestižne međunarodne kompanije sa iskustvom u upravljanju luksuznim hotelima sa pet zvjezdica.





Posjeta : 1951