1
Prihvaćen plan Saudijske Arabije o povećanju za 500.000 barela dnevno
OPEC povećao proizvodnju!

Članice OPEC postigle su u danas na sastanku u iranskom gradu Isfahanu dogovor o 2-postotnom povećanju proizvodnje kako bi obuzdale cijene sirove nafte koje su dosegnule 55 dolara po barelu.

Time je naftni kartel prihvatio plan Saudijske Arabije o povećanju proizvodnog limita za 500 hiljada barela dnevno na ukupno 27,5 miliona barela dnevno, kazao je predsjednik OPEC kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmad al-Fahd al-Sabah.
U okviru tog dogovora predsjednik OPEC ovlašćen je i ponovo pokrenuti inicijativu za povećanje proizvodnje za dodatnih 500 hiljada barela u drugom dijelu drugog tromjesečja ako cijene nafte ostanu visoke. Ministri su zakazali sljedeći sastanak za 6. jun.
Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi kazao je da Rijad želi spustiti cijenu sirove nafte na 40 do 50 dolara po barelu. "Aktuelna cijena nafte je visoka. Mi želimo da cijene budu između 40 i 50 dolara po barelu", kazao je Naimi za list al-Hayat.
Nakon te odluke cijene sirove nafte pale su na američkom tržištu za 45 centi na 54,64 dolara po barelu dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 47 centi na 53,38 dolara po barelu.
Naimi je u utorak izjavio da je Rijad u očekivanju dogovora u OPEC već povećao proizvodnju za 250 hiljada barela dnevno dok je Kuvajt najavio povećanje za 120 hiljada barela dnevno u aprilu.
Saudijska Arabija već je najavila da očekuje veću proizvodnju u drugoj polovini 2005. kako bi se prilagodila još jednog godini snažne potražnje za naftom u svijetu, koju pokreće brz rast kineskogdruštva.





Posjeta : 1819