0
Stručnjaci svjetskog tržišta podijeljeni
Nejasna pozicija dolara!

          RAZOČARAVAJUĆI evropski pokazatelji i nadalje nejasni izgledi za tečaj dolara prošlog vikenda na svjetskim deviznim tržištima rezultirali su blagim oscilacijama valutnih kurseva.
                      Kurs eura završio je vikend na 1,324 dolara, bez promjena u odnosu na prethodno razdoblje. U odnosu na britansku funtu američka valuta oslabila je 0,3 odsto, pa se funtom trguje po 1,9235 dolara. Prema japanskoj valuti pojeftinila je 0,5 odsto, na 104,7 jena,


                         Snagu evropske valute potkopao je podatak o rastu broja nezaposlenih Njemaca na 5,22 miliona, te skok stope nezaposlenosti na 12,6 odsto, što predstavlja novi rekord od kraja Drugog svjetskog rata. "Činjenica da je njemačka nezaposlenost rekordna dovoljna je za zaustavljanje jačanja eura", kazao je Adam Myers, valutni strateg Societe Generale.
                Najnoviji podaci o kretanju BDP u eurozoni u zadnjem lanjskom tromjesečju, te procjene Komisije o njegovom rastu u prvom i drugom ovogodišnjem tromjesečju ukazuju na spori rast aktivnosti. Evropska središnja banka smanjila je svoju projekciju privrednog rasta eurozone u 2005. na 1,6 posto, 0,3 postotna boda niže od stope koju je procijenila prije tri mjeseca. "Neki ulagači vjerojatno zatvaraju svoje euro pozicije nakon priče s ECB", ocijenio je Paul Mackel, valutni strateg pri Abn Amro banci.
             Kurs zelembaća ojačao je prema australijskom dolaru budući da je Australija zabilježila rekordan manjak u bilansu plaćanja u zadnjem lanjskom tromjesečju, iskazujući tako strukturalne neravnoteže koje mnogi analitičari smatraju negativnima. Dodatno, novi podaci pokazuju da je australijsko gospodarstvo gotovo prestalo rasti u zadnjem lanjskom tromjesečju, podstaknuvši sumnje oko budućeg rasta tamošnjih kamatnih stopa. Australijski dolar oslabio je tako pola odsto na 0,79 američkih dolara.
                Kurs dolara stoji i 1,169 švicarska franka, ojačavši 0,6 odsto. Švajcarska valuta pod pritiskom je nešto lošijih privrednih pokazatelja. Privreda je, naime, u zadnjem lanjskom tromjesečju smanjila aktivnosti za 0,1 odsto, umjesto predviđenog rasta od 0,2 odsto.
             Predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan pred Kongresom je u srijedu izjavio da američko privreda umjereno dobro raste, iz čega su stratezi iščitali da će Fed vjerojatnije nastaviti s umjerenim podizanjem kamatnih stopa nego agresivnim zaoštravanjem monetarne politike. "Tečaj dolara nije uspio ostvariti nove dobitke nakon novih izjava Greenspana, no one su barem osigurale da neće doći do prodaja američke valute prije petka, kada se očekuje podatak o zaposlenosti u SAD", kazao je Derek Halpenny, valutni ekonomist pri Bank of Tokyo Mitsubishi.
                         Mnogi analitičari smatraju da su izgledi za američku valutu i nadalje nejasni, dok su tržišni sudionici podijeljeni između pozitivnih vijesti za dolar poput vjerojatnog novog zaoštravanja američke monetarne politike, snažnog skoka zaposlenosti u februaru i solidnog privrednog rasta, te velikih strukturalnih manjkova.





Posjeta : 1832