0
Prema pisanju Financial Timesa
Fjorina na čelu Svjetske banke?

                   Sudeći prema vijesti objavljenoj u Financial Timesu, nekadašnji predsjednik i glavni izvršni rukovodilac kompanije Hewlett-Packard, Karli Fjorina, neće dugo biti na listi nezaposlenih.
                   Fjorina je, tvrde dobro obaviješteni izvori, vrlo ozbiljan kandidat za narednog predsjednika Svjetske banke. Iako se kao njen protivkandidat navodi Pol Volfovic, zamjenik američkog sekretara za odbranu, obaviješteni analitičari tvrde da su šefovi Pentagona zamolili Volfovica da odbije ponudu.


                     Predstavnik Bijele kuće nije želio na konferenciji za novinare da komentariše Fjorininu kandidaturu, kao ni moguće Volfovicevo odbijanje kandidature. "Ne želimo da se bavimo nagađanjem niti da komentarišemo nečije lične odluke", izjavio je predstavnik američkog sekretarijata finansija, koje će zvanično objaviti imenovanje novog predsjednika Svjetske banke.

                   Predsjednik Svjetske banke trenutno je Džejms Vulfenson, kome u maju ističe drugi petogodišnji mandat, a lista njegovih mogućih nasljednika sadrži neka poznata imena. Na listi se, na primer, nalaze Robert Zolik predstavnik SAD u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Randal Tobajas glavni savjetnik Bijele kuće za borbu protiv side, inače nekadašnji potpredsjednik kompanije AT&T International i Džon Tejlor, jedan od najviših funkcionera američkog Sekretarijata finansija i rukovodilac odeljenja za međunarodne odnose Sekretarijata.

                     Fjorina je jedina žena na listi i sa daleko najmanjim političkim iskustvom u poređenju sa svojim rivalima. Analitičari ipak, smatraju da je njeno šestogodišnje rukovođenje kompanijom Hewlett-Packard, tokom kojeg je uspešno obavljena intergracija te kompanije i kompanije Compaq, dovoljna preporuka za imenovanje na mjesto predsjednika Svjetske banke.





Posjeta : 1870