0
Kancelarija za prevenciju narkomanije organizuje i kviz "Znanjem protiv droge"
Pobjednik - svaki uče(s)nik!

                   - Opremili smo kabinete, organizovali literarna i sportska takmičenja, tako da je ovaj kviz nastavak edukativnih aktivnosti i naša želja da provjerimo stepen znanja učenika. Možda je izraz takmičenje neadekvatan našem cilju koji želimo da postignemo ovim projektom, jer u svakom takmičenju ima pobjednika i poraženih. Sasvim smo sigurni da će u ovom našem takmičenju biti pobjednika, ali da neće biti poraženih. Naše je ubjeđenje da samo dobro informisani pojedinci mogu hrabro odgovoriti pošastima koje donosi vrijeme koje je pred nama, a ono je, nažalost, puno negativnih izazova. Ovaj projekat rezultat je naše iskrene želje da učinimo sve kako bi mladi postali dovoljno informisani o svim uzrocima i negativnim posledicama korišćenja raznih vrsta psihoaktivnih supstanci i dovoljno svjesni odgovornosti za izbore koje će imati u životu. Ako u tome uspijemo, bićemo svi pobjednici - istakao je Miomir M. Mugoša, koordinator Kancelarije za prevenciju narkomanije, prezentirajući njen projekat "Znanjem protiv zavisnosti" u sklopu kojeg će se kroz kviz "Znanjem protiv droge" 4400 učenika sedmih i osmih razreda iz 17 škola od marta do maja takmičiti i učiti o pogubnosti zla 21. vijeka.


                - Želja nam je da realizacijom projekta "Znanjem protiv zavisnosti" damo zajednički doprinos preventivnim aktivnostima u našem gradu. Programom aktivnosti za prevenciju narkomanije za ovu godinu planirala je realizaciju ovog projekta imajući u vidu pozitivna iskustva Zagreba i više nego uspješnu saradnju na relaciji Podgorica-Zagreb, naša Kancelarija Programom aktivnosti za prevenciju narkomanije za ovu godinu planirala je realizaciju projekta "Znanjem protiv zavisnosti" u kojem ćemo organizovati kviz takmičenje "Znanjem protiv droge". Kviz je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda. I u dosadašnjim aktivnostima posebnu pažnju posvećivali smo osnovnim školama. One su prvi stepen u prevenciji svih devijantnih ponašanja, pa i u prevenciji narkomanije - naglasio je Mugoša.
    - Projekat prevencije narkomanije već pet godina organizujemo u našoj ustanovi. Nedavno, od Kancelarije smo dobili i kabinet za prevenciju, što nam je omogućilo još intezivniji rad i mogućnost da još bolje edukujemo učenike. Zadovoljna sam što će naši učenici znati da se izbore sa zlom današnjice koji se zove droga - rekla je Dragana Dmitrović, direktor O.Š. "Štampar Makarije".
          - Ovo je već treći put da "ProMonte" kao generalni sponzor sarađuje sa Kancelarijom. I naše je mišljenje da je prevencija i edukacija najbolji vid borbe protiv droge. Zato smo tu i sada i bićemo u nekom narednom projektu - ukazala je u ime "ProMontea" Natalija Novaković.
             Psihijatar u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja u blok 5 Olivera Vulić i psiholog u Centru Tatjana Mandić predstavile su edukativni materijal - Priručnik za edukatore, Priručnik za učenike i Brošuru za roditelje.

Seminar


       Realizacija projekta "Znanjem protiv droge" počeće seminarom za edukatore u subotu 5. marta koji će okupiti nastavnike biologije, školske pedagoge, psihologe i članove Radne komisije kviza.
       Osim brojnog "podgoričkog tima", na seminaru učestvovaće i Sanja Ožić, voditelj programa koji je realizovan u Zagrebu i Mr.Sci. Ivan Marchiotti, dr. med., Biognost.

Tri kruga takmičenja


             Prvi krug takmičenja za osnovce je u aprilu i u njemu će učestvovati svi učenici sedmog i osmog razreda iz 17 osnovnih škola - 84 odjeljenja sedmog i 80 odjeljenja osmog razreda. Za 17 radnih dana biće održano i toliko takmičenja, a u drugi krug plasiraće se najbolja odjeljenja 7. i 8. razreda.
       Drugui krug je u maju, tokom kojeg će se takmičiti 34 odjeljenja, svakog dana po dvije škole.
       Finale je na programu 21. ili 22. maja i u njemu će se nadmetati tri najbolje rangirana odjeljenja iz drugog kruga, a kviz će direktno prenositi državna televizija.

Nagrade


             Petoro učenika koji pokažu najbolje znanje dobiće prvu nagradu - tri dana za 35 svojih drugova u hotelu "Park" u Budvi, dok će odjeljenj druge i trećeplasirane ekipe biti nagrađeni jednodnevnim izletom u Crnoj Gori.
                Kompanija mobilne telefonije "ProMonte" obezbjedila je i specijalne nagrade za finaliste, a nagradiće ih i "Montecco", popustom na cijenu od pet do 10 odsto.





B.Č.

Posjeta : 2705