1
EU uvela kompenzacije za putnike u aviosaobraćaju
Turbulencije, pa privilegije!

                      Putnici u avio-saobraćaju na teritoriji Evropske unije od četvrtka će imati veća prava da traže kompenzacije, u slučaju da je njihovo putovanje poremećeno.U slučaju otkazivanja leta dugog do hiljadu i po kilometara, na primjer, svaki putnik imao bi pravo na odštetu do 250 eura od aviokompanije.


                      Ako avion kasni, kompanija bi bila dužna da putnicima omogući besplatne obroke i korišćenje telefona, pa čak i hotelski smještaj.

                      Neki prevoznici koji posluju na osnovu niskih cijena, smatraju da će novi propisi povećati njihove troškove i izazvati rast cijena.

                      Evropska komisija, međutim, smatra da putnici moraju imati zaštitu od neodgovornog poslovanja.

                      Džim Marej je direktor Evropske asocijacije potrošača u Briselu, koja je pozdravila odluku Brisela:“Razlog za uvođenje kompenzacija ne tiče se toliko same nadoknade putnicima, pre je riječ o destimulisanju kompanija da se upuštaju u promjene reda letenja i druga iznenađenja. U suštini, dobre aviokompanije, bilo da pružaju skupe ili jeftinije usluge, rijetko otkazuju letove. Stvar je u tome da se svi, bez obzira na cijenu, natjeraju da odgovorno posluju i ispune obavezu o prebacivanju putnika od tačke A do tačke B, u razumnom roku i na osnovu prvobitne rezervacije”.

                      Erik Klopatopski je zadužen za odnose sa javnošću u centralnoevropskoj kompaniji Sky Europe , koja pokušava da bude konkurentna svojim jeftinim kartama:“Mi mislimo da će cijela avioindustrija ovim biti kažnjena. Nije nam jasno zašto se kompenzacija uvodi samo za aviosaobraćaj, zašto ne i za vozove, ili autobuse? Drugo, jeftine aviokompanije imaju vrlo strog raspored letenja i koriste avione do maksimuma. Stvar je u tome da avion obavi što više letova tokom dana, i ako iz bilo kog razloga dođe do zakašnjenja, onda neko može da tvrdi da će i svi naredni letovi kasniti i da kompanija nije u stanju da se drži rasporeda. I šta je sledeće? Mislim da se ovim mjerama nanosi šteta modelu po kojem posluju kompanije poput naše”.

                     Međunarodna asocijacija aviosaobraćaja, koja predstavlja 270 kompanija, saopštila je da će pokrenuti žalbu pred evropskim sudovima, ali avioprevoznicima za sada ne preostaje drugo osim da se povinuju novim propisima.





Posjeta : 1969