0
Svjetska banka objavila rezultate prve "zelene" revizije svog poslovanja
"Zelena" revizija Svjetske banke!

                      Svjetska banka želi vlastitim primjerom potkrijepiti svoju orijentaciju na ekološke razvojne projekte pa namjerava u svom sjedištu koristiti obnovljive izvore energije, istaknuto je u njenoj prvoj ekološkoj reviziji poslovanja.



                     "Sljedeće godine će va električna energija koju potrošimo u četiri zgrade našeg sjedišta - riječ je o 800 miliona kilovata na sat - poticati od energije vjetra", naglasio je Robert Van Pulley iz dijela Svjetske banke za usluge.

                      Banka tvrdi da i sama primjenjuje savjete u vezi sa zaštitom okoline koje daje zemljama u razvoju. Tu je tvrdnju potkrijepila objavljenom prvom potpunom "zelenom" revizijom svojih aktivnosti, koje obuhvataju dodjelu zajmova, razvojne projekte, tehničku pomoć zemljama i upravljanje sa 108 ogranaka izvan SAD te uredima u Washingtonu.

                     Po nalazima revizije, vrijednost prošlogodišnjeg aktivnog portfelja programa namijenjenih zaštiti okoline i prirodnih resursa iznosila je 11,2 milijardi dolara, odnosno 12,2 posto ukupnog aktivnog portfelja banke za tu godinu.

                     Programi uklanjanja zagađenja i zdravlja okoline čine približno jednu trećinu aktivnog portfelja za zaštitu okoline, istaknuto je u izvještaju.

                      Naglasivši da je u razdoblju od 1990. bila najveći zajmodavac za projekte efikasne potrošnje električne energije te obnovljivih izvora električne energije u zemljama u razvoju, Svjetska banka ističe da je uložila više od šest milijardi dolara u resurse kojima upravljaju banke a mobilizovala je i dodatnih 10 milijardi dolara iz javnih i privatnih izvora.

                      Sastavni dio tih napora jeste i nedavna najava Svjetske banke da će u sljedećih pet godina povećavati broj programa za upotrebu obnovljivih izvora energija za 20 posto godišnje.





Posjeta : 1881