0
Sastanak Grupe 7 u Londonu
Otpisivanje dugova najsiromašnijima!

                      Ministri finansija sedam industrijski najrazvijenijih zemalja složili su se da bi nekima od najsiromašnijih država na svijetu trebalo otpisati sve dugove kod Medjunardonog Monetarnog Fonda i Svjetske Banke. Saglasnost oko toga postignuta je na ministarskom sastanku Grupe 7 u Londonu.

                      Domaćin susreta, britanski ministar finansija Gordon Braun objasnio je da bi potpuni otpis dugova mogao da bude odobren za čak 37 zemalja, većinom u Africi.

                      On je dodao da će konačne odluke o otpisu dugova biti donijete tek nakon što medjunarodne finansijske institucije, uključujući i MMF i Svjetsku Banku analiziraju situaciju u svakoj od tih 37 zemalja.

                     Gordon Braun je ocijenio da bi sastanak u Londonu mogao da označi početak definitivnog rješavanja problema dugova u koje su najsiromašnije zemlje svijeta upale u poslednjih 20 ili 30 godina.

                     "Svima je jasno da one te dugove nikada neće biti u stanju da otplate. Sastanak je jasno pokazao da najbogatije zemlje slušaju glas siromašnih", rekao je britanski ministar.

                   Britanija -- koja u prvoj polovini 2005. godine predsjedava Grupom 7 -- najavila je da će za njenog mandata pomoć najsiromašnijima biti na vrhu dnevnog reda svih sastanaka Grupe 7.

                      Gordon Braun je medjutim naglasio da će otpisivanje dugova biti uslovljeno reformom vlade i borbom protiv korupcije u najsiromašnijim zemljama kako bi se obezbijedilo da od otpisa dugova koristi imaju cijela društva a ne pojedinici.

                   Humanitarna organizacija Oksfam -- koja od najbogatijih zemalja traži da preduzmu odlučne korake kako bi pomogli najsiromašnijima -- pozdravila je zaključke ministara finansija.

                   Funkcioner Oksfama Maks Loson upozorio je medjutim da bi najbogatiji nešto morali da preduzmu vrlo brzo."Od danas do sledećeg sastanka Grupe 7 u aprilu , zbog siromaštva će u svijetu umrijeti dva miliona djece. Bogati vrlo brzo moraju da preduzmu nešto konkretno", rekao je Loson.

                     Na sastanku u Londonu medjutim nije dobio podršku predlog britanskog ministra Brauna o formiranju Medjunarodnog Finansijskog Mehanizma.

                     Suština te inicijative je da najbogatije zemlje na finansijskim tržištima pozajme novac kojim bi brže pomogle razvoj najsiromašnijih.Time bi se -- kako kaže Gordon Braun stvorili uslovi da se ispune takozvani Milenijumski ciljevi koje su usvojile UN.

                     Medju ciljevima koji treba da se ispune do 2015. godine su i smanjenje smrtnosti djece, izgradnja škola, vodovoda i kanalizacije u najsiromašnijim zemljama Podsaharske Afrike.

                     Bogate zemlje bi pozajmljeni novac otplaćivale nakon 2015. godine sredstvima koja bi iz budžeta i inače izdvajale za pomoć siromašnima.
Incijativu Gordona Brauna o formiranju Medjunarodnog Finansijskog Mehanizma nisu medjutim podržale Sjedinjene Amerike Države.

                     Američki predstavnik je objasnio da bi takav mehanizam prosto bi suprotan pravilima o usvajanju američkog budžeta.





Posjeta : 1889