2
Zajam Svetske banke jugoistočnoj Evropi
Milijarda za energetiku!

                     Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je u četvrtak milijardu dolara prilagodljivog zajma za podršku programa Energetske zajednice jugoistočne Evrope usmjerenog na integraciju energetskih sistema zemalja regije u energetsko tržište Evropske unije, saopštila je Svjetska banka.

                   "Energetska zajednica je sjajna prilika za zemlje jugoistočne Evrope da zajednički rade kako bi osigurale stabilnu i trajnu ospkrbu energijom i poboljšaju sigurnost opskrbe energijom", rekao je rukovodilac ovog programa u Svjetskoj banci Kari Nyman.

                   Dodao je kako će stvaranje područja bez unutrašnjih granica za energiju doprinijeti društvenom razvitku i društvenom napretku u regiji.

                   Na stvaranju Energetske zajednice jugoistočne Evrope radi se nakon Atenskog memoranduma o razvijanju regionalnog energetskog tržišta potpisanog u decembru 2003., a potpisivanje međunarodnog sporazuma o tome očekuje se sredinom juna 2005. Uspostavljena je i organizacija koja radi na sprovodjenje Atenskog memoranduma i budućeg Sporazuma.

                     Programski zajam Svjetske banke pomoći će finansiranje projekata u pojedinim zemljama jugoistočne Evrope vezanih za Atenski memorandum i budući sporazum o Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope.

                     Prvi zajam iz okvira sredstava za potporu Energetske zajednice jugoistočne Evrope u iznosu od 66 miliona eura Svjetska banka je u četvrtak odobrila rumunskoj kompaniji Hidroelectrica S.A. uz garanciju rumunske vlade. Zajam bi trebao pomoći finansiranje obnove hidroelektrane Lotru.

                   Osim Svjetske banke Energetsku zajednicu podržavaju i Evropska banka za obnovu i razvoj, vuropska investiciona banka, Njemačka razvojna banka, Američka agencija za međunarodni razvoj, Kanadska agencija za međunarodni razvoj te vlade Francuske, Grčke, Italije i Švajcarske.





Posjeta : 1960