1
Ambiciozni plan Kremlja
Tehnološki parkovi u Rusiji!

                      Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da ruska vlada namjerava u 10 specijalnih društvenih zona uspostaviti nove tehnološke parkove koji bi trebali da izvuku korist iz poreskih olakšica i smanjenih carina na uvezenu opremu, prenose ruski mediji.

                      Novi tehnološki parkovi su centralni dio ambicioznog plana Kremlja koji bi do 2010. trebao osigurati ruskom društvu poziciju među vodećih 10 svjetskih društava, oslonjenih na visoku tehnologiju.

                      Kako bi postigla taj cilj, Rusija će u sljedećih pet godina uložiti 645 miliona dolara u sektor informatičke tehnologije, objavio je ruski ministar za informatičku tehnologiju i komunikacije Leonid Reiman, koji je pratio ruskog predsjednika Putina na sastanku vlade u Akademgorodoku, naučnom centru u blizini Novosibirska.

                      "Realizacija tog programa trebala bi da osigura porast obima tržišta informatičke tehnologije na 40 milijardi dolara dok bi proizvodnja razvijene tehnologije trebala činiti pet posto ruskog BDP", najavio je ministar Reiman.

                      Kako bi podstaknuo privatne preduzetnike da ulažu u parkove koji će biti u vlasništvu države, ministar za društveni razvoj i trgovinu German Gref najavio je niz poreskih olakšica, uključujući izuzeće od plaćanja poreza za opremu za proizvodnju proizvoda namijenjenih izvozu.

                      Poreske olakšice mogle bi obuhvatiti niže poreze na imovinu i profit, pri čemu bi poreska stopa na profit mogla iznositi 25 posto standardne poreske stope.

                   Gref ipak napominje da će kompanije u specijalnim zonama svake tri godine biti podvrgnute poreskim inspekcijama a kršenje poreskih zakona moći će za sobom povući oduzimanje dozvole za rad u zoni. Ministar napominje da će odgovarajući predlog zakona biti podnesen ruskoj vladi najkasnije do marta ove godine.





Posjeta : 1924