2
Kapacitet balkanskog naftovoda je 750 hiljada barela dnevno
Gradi se balkanski naftovod!

                     Albanija, Bugarska i Makedonija postigle su dogovor o izgradnji naftovoda od Crnog mora do Jadrana i dale projektu političku podršku.Premijeri ovih zemalja potpisali su o tome sporazum u utorak.

                      Izgradnja devetsto dvanaest kilometara dugog naftovoda omogućiće da se ruska i kaspijska sirova nafta transportuju kopnenim putem a ne tankerima kroz prometne turske moreuze Bosfor i Dardanele.

                   Naftovod, čija će izgradnja koštati milijardu i dvesta miliona dolara, trebao bi da bude pušten u rad za tri do četiri godine.

                     Projektovani kapacitet balkanskog naftovoda je 750 hiljada barela dnevno, a nosilac projekta u izgradnji biće "Albansko-makedonsko-bugarska naftna korporacija" (AMBO).Naftovod će voditi od bugarske luke Burgasa na obali Crnog mora preko Makeodnije do albanske luke Valone na jadranskoj obali.

                     Projekat balkanskog naftovoda koncipiran je 1994. godine ali je odložen zbog nedostatka političke podrške.Korporacija AMBO kaže da je već obezbijedila oko 900 miliona dolara za balkanski naftovod, između ostalog od Međunarodne privatne investicione korporacije (OPIC), američke agencije za razvoj i od banaka Eximbank, Credit Suisse i First Boston.Ovaj projekat uživa i podršku Evropske Unije.

                     Analitičari kažu da će naftne kompanije poput Ševron Teksakoa, Ekson Mobila i Britiš Petroleuma vrlo rado podržati izgradnju alternativnih trasa za transport nafte kako bi se rasteretio saobraćaj kroz Bosfor i Dardaanele.





Posjeta : 1871