2
Na udaru vijesti o potresu koji je pogodio dijelove Azije našao se i jen
Novi rast eura!

                  Euro je danas zabilježio nov najviši nivo prema dolaru od 1,3555 dolara, kako su evropska devizna tržišta, izuzev londonskog, otvorila svoja vrata ulagačima nakon božićnih praznika.

                  Trenutno kurs eura iznosi 1,3524 dolara. Pod uticajem slabih društvenih pokazatelja iz Sjedinjenih Država, kurs eura je proteklih nedelja zabilježio niz najviših nivoa prema dolaru. Jačanje od danas rezultat je i slabe trgovine, koja pojačava oscilacije na tržištima, s obzirom da je londonsko tržište zatvoreno zbog praznika.

                  Američka valuta bilježi u posljednje vrijeme nove najniže kurseve prema euru kako slabi raspoloženje ulagača prema dolaru uslijed zabrinutosti oko velikih američkih manjkova u proračunu i u bilansu plaćanja. Povrh toga, neke centralne banke, vjeruje se, razmatraju smanjenje svojih rezervi u dolarima.

                  "Nedavni potezi monetarnih vlasti raznih zemalja na povećanju udjela eura u svojim deviznim rezervama mogli bi nastaviti pritiskati dolar", kazao je dealer Kazuhiro Nishina, iz Aozora Bank u Tokiju. "Takvi potezi mogli bi dopustiti tržišnim učesnicima da zanemare slabe temeljne odnose u društvima eurozone i podstaknu jačanje eura", dodao je.

                  Na udaru vijesti o potresu koji je tokom vikenda pogodio dijelove Azije našla se japanska valuta, premda Japan nije pogođen golemim plimnim valom, izazvanim snažnim potresom. Jen je pritom na azijskim tržištima zabilježio najniži nivo u zadnjih 18 mjeseci prema euru, koji je dosegao 140,73 jena. Oslabio je i prema dolaru, koji je nakratko dosegao 104,11 jena.





Posjeta : 1815