0
Za izvještavanje iz Ukrajine
Pulicerove nagrade - za američke medije!

    Nekoliko američkih medija nagrađeno je uglednom Pulicerovom nagradom. Među njima su Njujork tajms za istraživanje ubistava civila u Buči i novinska agencija AP za fotografije iz Marijupolja.

Kako se i očekivalo, ovogodišnjom dodjelom Pulicerove nagrade dominiralo je izvještavanje o ratu u Ukrajini. I prošle godine je žiri posebnu nagradu dodijelio ukrajinskim novinarima – za njihovu hrabrost, upornost i angažman, prenosi Dojče vele.
Ove godine je prije svega odato priznanje američkim medijima koji izvještavaju s lica mjesta, pa tako i u najuglednijoj kategoriji "Public Service" (Pulicerova nagrada za javnu službu).
- Nagradu dobija Asočijeted pres (AP) za izvještavanje iz opkoljenog grada Marijupolja, mjesta masakra civila nakon invazije Rusije na Ukrajinu - objavila je Merdžori Miler, predsjednica Pulicerovog odbora za dodjelu nagrada.
Novinari te američke novinske agencije izvještavali su skoro tri nedjelje kao jedini predstavnici medija iz tog opkoljenog lučkog grada – sve dok ga nijesu osvojile ruske jedinice.

„Impresivne priče“

AP je takođe dobio i nagradu u kategoriji vijesti-fotografija za svoje vijesti sa fotografijama iz prvih dana rata.
   - I ove godine su ispričane priče opet veoma impresivne. Jedna riječ opisuje te napore: hrabro“, rekla je Najl Braun iz Pulicerovog odbora za dodjelu nagrada.   - Novinari nas vode na mjesta na koja većina nas ne može da dospe i otvaraju nam oči za događaje koje većina nas ne može da vidi.
To važi i za „neustrašivo izvještavanje Njujork tajmsa“ iz Ukrajine, prije svega za osmomjesečno istraživanje ubistava civila u gradu Buči, za šta su te novine dobile nagradu za međunarodno izvještavanje.
- Novinari plaćaju veliku cijenu za pozivanje moćnika na odgovornost. Često ih šikaniraju, prijete im, napadaju ih i uzimaju kao taoce. Zato posebno želimo da upozorimo na skandalozno i bespravno hapšenje reportera Vold strit džornala Evana Gerškoviča u Rusiji.
Taj 32-godišnjak nalazi se u zatvoru u Moskvi pod optužbom za špijunažu. Pulicerov odbor za dodjelu nagrada priključio se mnogim drugim organizacijama koje traže njegovo puštanje na slobodu.
Vašington post: nagrada za izvještavanje o abortusima
Nagradu u kategoriji vijesti dobio je list Los Anđeles tajms za istraživanje o rasizmu kod gradskih lokalnih političara. A Pulicerovu nacionalnu nagradu za izvještavanje dobila je Kerolajn Kičener iz lista Vašington post. „Za neustrašivo izvještavanje o složenim posljedicama presude Ro protiv Vejda, a posebno za priču o maloljetnici iz Teksasa koja je rodila blizance, jer abortus nakon novih ograničenja više nije bio moguć“, stoji u obrazloženju žirija.
Nagrade se dodjeljuju od 1917. godine, a utemeljio ih je američki novinar mađarskog porijekla Džozef Pulicer. Smatraju se najvažnijim priznanjem za rad novinara, a dodjeljuju se u ukupno 23 kategorije, od kojih se 15 odnosi na novinarstvo.
Pulicerove nagrade dodjeljuju se i na području pozorišta, muzike i književnosti. Ovogodišnju nagradu za roman dobili su Barbara Kingsolver za „Demon Copperhead“ i Hernan Dijaz za „Trust“.




Posjeta : 157