0
Nedavno sprovedeno istraživanje agencije Damar u Crnoj Gori pokazalo je da građani najviše vjeruju crkvi
Crna Gora postala - parče Irana u Evropi!

    Nedavno sprovedeno istraživanje agencije Damar u Crnoj Gori pokazalo je da građani najviše vjeruju crkvi, dok najmanje povjerenja uživaju političke partije. Veliko nepovjerenje građana u partije ne čudi, jer smo godinama unazad navikli da političari govore jedno a rade drugo, zabrinjava porast povjerenja u vjerske zajednice što udara u same temelje države kao građanske i sekularne.
Za profesora i sociologa Žarka Koraća ovakav rezultat istraživanja nije ništa novo, jer kako kaže, naša društva u regionu u takvim istraživanjima skoro po pravilu pokazuju da građani najviše veruju crkvi i vojsci.

Da bi razumjeli taj rezultat, važno je znati da u zapadnim društvima kao odgovor na to pitanje pojavljuje se porodica na prvom mestu, zatim bliski prijatelji, pa često ljudi sa kojima radite, kaže Korać i dodaje da je velika je razlika u tome kome najviše poklanjate povjerenje između našeg regiona i ostatka Evrope.
Kako kaže, neki sociolozi to tumače istorijskim okolonostima, kasnim stvaranjem moderne države i vjekovnim oslanjanjem na sile izvan društva koje bi trebale da te štite.
Ali, Korać tvrdi, da je to i posljedica izrazito autoritarne svijesti koja u pokornosti institucijama vidi poželjan način života.
- Crna Gora je ušla svojim litijaškim pokretom u gotovo teokratsku fazu, i premda ima formalno sve institucije moderne države, formiranje vlade sa njenom zakletvom u manastiru, podsjeća na srednji vijek. To je jedinstven primjer u Evropi - kaže Korać.
Zato, prema njegovim riječima, ne čudi da se crkva, koja uzgred ima sjedište izvan Crne Gore, pojavljuje kao institucija od najvećeg značaja za većinu građana Crne Gore.
- Ona je danas u Crnoj Gori potpuno svetovna institucija, direktni učesnik političkog života, što Crnu Goru predstavlja kao parče Irana na tlu Evrope - zaključuje Korać.




Posjeta : 157