0
Popis u Srbiji
Broj Crnogoraca - prepolovljen!

    Rezultati popisa stanovništva u Srbiji pokazali su niz alarmantnih i neobičnih podataka. Pored dramatičnog smanjenja broja Crnogoraca, koji prepolovljen, prema popisu Subotica je prvi put u istoriji postala većinski srpski grad, a za gotovo pola miliona građana Srbije nacionalna pripadnost nije poznata.

Nakon posljednjeg popisa za oko sedam odsto građana odnosno više od 470.000 ljudi nacionalna pripadnost je ostala nepoznata. Tako je poslije „Srba“ kategorija nepoznato najviše zastupljena u demografskoj slici u pogledu nacionalne pripadnosti.
Među onima za koje se ne zna nacionalna pripadnost nalaze se prije svega osobe koje nisu željele da odgovore na ovo pitanje, zatim oni koji su se izjašnjavali po regionalnoj pripadnosti i na kraju oni za koje je ovaj podatak nepoznat jer su dodati iz administrativnih izvora.
Odgovor na pitanje o nacionalnoj pripadnosti nije bio obavezan a pravo da ne podijele ovaj podataka u najvećoj meri iskoristili su stanovnici Vojvodine – njih četiri odsto (oko 70,000).
Popis je pokazao i da su Srbi prvi put u istoriji tog grada postali većinsko stanovništvo.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u odnosu na popis iz 2011. godine, Mađara je čak 13.269 manje, prenosi Subotica.com. Dodaje se da je znatno smanjen i broj Hrvata, kojih sada ima 10.431, dok ih je pre jednu deceniju bilo 14.151, a kao Bunjevci se izjasnilo 9.060 ljudi, što je za skoro 4.500 manje nego na prošlom popisu.
U Subotici živi 3.432 Roma, 2.187 Jugoslovena, neizjašnjenih je bilo 13.380, dok je vanzemaljaca, vilenjaka, hobita, džedaja i drugih bilo 5.901.




Posjeta : 168