2
Ljubiša Tumbaković je pred meč Crna Gora - Srbija izjavio da ih gleda kao jednu državu
Došao kao gospodin - pobjegao kao kukavica!

    Ljubiša Tumbaković je pred meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Crne Gore i Srbije izjavio kako današnje rivale na terenu doživljava kao jednu državu, te da ga na to navodi porodično ubjeđenje.

Ova izjava može se dvojako tumačiti: kroz prizmu dobrih odnosa i osjećanja bliskosti dva naroda, koji su, istorijski gledano, do 1991. godine uglavnom imali iste neprijatelje, pa su, silom prilika, sve do srpske okupacije Crne Gore 1918.., morali biti na istoj strani i produbiti međudržavne odnose; istovremeno, Tumbakovićeva izjava je dublja politička poruka, koja za cilj ima upravo stvaranje razdora u već dobro poljuljanom odnosu dva naroda.
Ukoliko se pitate kakve veze ima izjava Ljubiše Tumbakovića sa političkim kontekstom današnje utakmice, onda niste dobronamjerni prema našoj državi.
Ako biste zaista vjerovali njegovim osjećanjima o jednom narodu u dvije države, Ljubiša Tumbaković bi nesumnjivo mogao da se nazove izdajnikom. Jer kod Crnogoraca gospodine Tumbakoviću, napuštanje bojišta je najgori čin izdaje.
Duel Crne Gore i Kosova bio je svojevrstan test koji je pokazao na koga Crna Gora zaista može da računa. Zvezdan Terzić je bio provodnik kroz koji je Aleksandar Vučić propustio naređenje Ljubiši Tumbakoviću da uništi sve što su Fudbalski savez Crne Gore i predsjednik Dejan Savićević gradili od 2006. godine. I ne samo to: Tumbaković je svojim činjenjem pokazao i koliko je Crna Gora kao država na staklenim nogama i koliko je malo potrebno da se sve uruši. Oni koji su tada vodili Crnu Goru jasno su mogli da vide u kom pravcu plovi ovaj brod i šta će se desiti kada Aleksandar Vučić svoju zlu politiku pusti u Crnoj Gori kroz svoje ostale provodnike.
- Kosovo je najskuplja srpska reč“, davno je kazao pjesnik/fašista Matija Bećković sada već davne 1989. godine. I zaista, Srbija ga je toliko puta prodavala i nudila da ga je na kraju „poklonila“. Međutim, ako tu analogiju upotrijebimo kada je riječ o duelu Crne Gore i Kosova, vidjećete da su Tumbaković i igrači koji su odbili da igraju za Crnu Goru zapravo sve Branković do Brankovića, koji su svojim činjenjem pomogli Kosovu da ostvari pobjedu.
Zato, Tumbakoviću, posljednji si koji treba i smije da do kraja života izgovori ime Crne Gore!
Na kraju nam ostaje da ti se zahvalimo za jedno: da nije bilo tvog kukavičkog bijega i ostavljanje Crne Gore na cjedilu, koja te trenerski vratila u život, ne bismo znali kakvog si nam Obilića ostavio. Hvala ti za Adama Marušića, koji je pokazao da se zaista na muci poznaju junaci, i sve nas podsjetio zašto u Crnoj Gori data riječ i hrabrost imaju posebno mjesto.
I da ne zaboravim: poraz od Kosova koji si sproveo po nalogu Aleksandra Vučića, za nas je bio velika škola. Kao što to biva u sportu, iz nekih poraza dobiješ mnogo više nego iz svih pobjeda.
U Crnu Goru si došao kao gospodin, tako smo te vidjeli i svi smo bili srećni jer te imamo. Međutim, pobjegao si kao kukavica, a mi smo ostali tužni i razočarani jer smo te vidjeli onako kako ti sebe nijesi. Imao si pravo!



Gradski portal

Posjeta : 180