2
GI "21. maj" pdsjeća na jedan od najstrašnijih zločina u okupiranoj Crnoj Gori tokom Drugog svjetskog rata
U Evropu se ne stiže - preko Zidanog mosta!

         - Među strijeljanim u Farmacima, pored onih iz Podgorice i Danilovgrada, najveći je broj iz nikšićkih porod    ica.
Ipak, ni ove godine nije bilo predstavnika Opštine Nikšić, što i ne čudi kada u isto vrijeme na nikšićkom Trgu slobode, tik do spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću, imamo izložen kalendar sa likom vođe četničkog pokreta. Sljedbenici ove ideologije, oličeni u Demokratskom frontu, ali posebno oni koji ih danas podržavaju, morali bi da znaju da se u Evropu ni tada ni sad ne stiže preko Zidanog mosta. Naprotiv. Služenje tuđim interesima i spremnost na razna nepočinstva, završava na sramnim stranicama istorije i u građanskom preziru - zaključuje GI "21.maj" u saopštenju kojim podsjeća da je na današnji dan, 27. decembra 1943. godine, u Farmacima kod Podgorice počinjen jedan od najstrašnijih zločina u okupiranoj Crnoj Gori tokom Drugog svjetskog rata.

Njemački fašisti su strijeljali pedeset i troje pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta, među kojima su bili i članovi partizanskih porodica, pa su među ubijenima i majke, očevi i sestre onih koji su se borili za slobodu.
Pamćenja je dostojno ponosno i hrabro držanje onih koji su se zajedno našli pred streljačkim vodom, u uvjerenju da njihova žrtva neće biti uzaludna i da će Crna Gora i Jugoslavija uskoro biti slobodne.
U ovom činu odmazde učestvovali su i pripadnici kvislinškog četničkog pokreta, koji su okupacionim snagama predali zarobljene antifašiste i prokazali članove njihovih porodica", navode iz GI "21. maj". 




Posjeta : 178