2
CNP sa tugom i najdubljim poštovanjem, oprašta se od jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca i dramaturga
Preminuo Ljubomir Đurković!

Crnogorsko narodno pozorište, sa tugom i najdubljim poštovanjem, oprašta se od Ljuba Đurkovića, jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca i dramaturga, autentičnog intelektualca koji je u pozorišnom životu Crne Gore ostavio neizbrisiv trag.
Ljubomir Đurković, pisac i dramaturg, preminuo je u Podgorici u 70. godini.

Đurković je rođen 13.novembra 1952.godine na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Ratne devedesete proveo je u Holandiji kao politički azilant.
Napisao je drame: „Pisac porodične istorije“, „Peti čin“, „Petronije ili metuzalemi uživaju vječito proljeće“, „Tobelija“, „Otpad“, „Presvlačenje“, „Kasandra,klišei“ i „Tiresijina laž“. 
Objavio je knjige pjesama: “Polifemov plač“, „Poslovi i dani“, „Ipak, nešto se pomjera“ i „Vseeno, nekaj se spreminja“ (sabrane pjesme na slovenačkom). Pjesme su mu prevođene na makedonski, rumunski, poljski, italijanski i slovenački jezik.
Drame su mu izvođene i /ili štampane u časopisima, antologijama ili posebnim knjigama, na turskom, bugarskom, makedonskom, albanskom, slovenačkom, francuskom i engleskom jeziku. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade.
Bio je dramaturg Crnogorskog narodnog pozorišta, direktor Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, urednik u Redakciji za kulturu Televizije Crne Gore.
U Crnogorskom narodnom pozorištu postavljene su njegove drame: „Pisac porodične istorije“ u režiji Gorana Bulajića (1989), „Kuća lutaka – Tobelija“ u režiji Nicka Uppera (2000), i „Otpad“, u režiji Nicka Uppera (2002).
Bio je i urednik izdanja CNP.




Posjeta : 192