0
Zastupljen i među učenicima u Crnoj Gori
Snus djeluje - kao kokain ili heroin!

    Snus u Crnoj Gori ušmrkuju i đaci, djeluje kao kokain ili heroin!
Iz NVO CAZAS tvrde da podaci sa terena pokazuju da je snus, duvanski proizvod u prahu, koji na centralni nervni sistem djeluje kao psihoaktivna supstanca i ostavlja dalekosežne posledice po zdravlje, zastupljen i među učenicima u Crnoj Gori.

Snus se prodaje u brojnim maloprodajnim objektima, a iz CAZAS su pozvali nadležne da kroz zakonske mehanizme omoguće bolje mehanizme kontrole i nadzora i da se obrazovne vlasti uključe u edukaciju mladih o štetnosti ovog praha. Kako tvrde NVO aktivisti, učenici u srednjim, nerijetko i u osnovnim školama, snus kao i bilo koju cigaretu mogu lako kupiti u brojnim prodavnicama i na trafikama, po cijeni od 6 do 10 eura, u zavisnosti od vrste. Iz Udruženja Roditelji su takođe upozorili da zakon koji je na snazi kod nas snus prepoznaje kao dio grupe “novi duvanski proizvodi”, ali nema detalja o kontroli njegove upotrebe i mogućim posledicama po zdravlje. Inače, ovo udruženje je u nekoliko navrata upozoravalo na dostupnost i štetnost ovog praha.
Program menadzerka u CAZAS-u Sanja Šišović kazala je za “Dan” da podaci sa terena pokazuju na veoma veliku zastupljenost snusa među mladima i to naročito srednjoškolcima.
– Činjenica je da je snus veoma jeftin i dostupan i da se uglavnom reklamira kao novi duvanski proizvod koji nije štetan. Time se mladi ljudi, ali i svi ostali dovode u zabludu. Naime, snus spada u grupu novih duvanskih proizvoda koji nijesu dovoljno zakonski regulisani, nedostaju mehanizmi kontrole i efikasnog nadzora zbog čega se i ostavlja prostor za njegovu promociju i veoma laku dostupnost. Ovaj proizvod je inače zabranjen u svim zemljama EU, osim u Švedskoj, ali se uprkos tome on promoviše kao proizvod kojim se uspješno odvikava od pušenja, ali i kao nešto što je zdravija opcija za konzumaciju nikotina i te zablude moramo prekinuti. Konzumacijom snusa, iako ona ne podrazumijeva sagorijevanje duvana, može se prije svega izazvati zavisnost a potom i brojne druge posledice koje su štetne po zdravlje. Istraživanja ukazuju na to da trogodišnjom upotrebom snusa može doći do malignih promjena u usnoj duplji, larinsu, želucu i drugim organima. Dakle, njegova upotreba ne samo da nije bezbjedna već naprotiv – štetna je i ima dugotrajne posledice. Zbog svega ovoga je neophodno da se obrazovni sistem u većoj mjeri uključi u edukaciju mladih o ovom pitanju kao i da se unaprijedi zakonski okvir kako bi se omogućili bolji mehanizmi kontrole i nadzora. Snus nije nova supstanca, već je samo u skorije vrijeme dostigla popularnost u Crnoj Gori koja je usko vezana sa zabranama konzumacije duvana u zatvorenim prostorijama. Onog momenta kada su uvedena ograničenja, snus je našao svoj put na tržištu i veoma je brzo postao popularan jer je ujedno i jeftin – kaže Šišovićeva.
Može i da se žvaće
Ljaljević je kazala da postoje dvije opcije za korišćenje i to – suva (prah koji se ušmrkava) i vlažna (smjesa koji se savija u loptu i postavlja u usta između desni i usne i žvaće se).
– Tom prilikom se u nikotin iz proizvoda oslobađa u organizam, čime stvara očekivani doživljaj. Zbog svoje relativno niske cijene, mladima je lako da nabave snus. Osim cijene, za popularizaciju upotrebe snusa odgovorni su i uticaji okruženja, koji su snažni, te je zbog potreba mladih da se dokažu u društvu, sve rasprostranjenija upotreba navedenih sredstava – kazala je Ljaljevićeva.
Direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje Agima Ljaljević, i “Danu” kao i nekim drugim medijima ranije je iznijela podatke o štetnosti snusa po zdravlje, ali nije saopštila da li je Centar na čijem je čelu preduzeo inicijativu prema nadležnim državnim institucijama. Ona je kazala da su joj se iz Udruženja Roditelji ranije obraćali zbog sve češće upotrebe ovog proizvoda.
– Dosadašnja istraživanja dokazala su da korišćenjem snusa efekat nikotina na centralni nervni sistem ostvaruje djelovanje kao i prilikom korišćenja psihoaktivnih supstanci kakve su heroin ili kokain (stvara euforiju, budnost, ubrzava puls, ugrožava funkcije vitalnih organa…). Takođe, potvrđeno je da se, kao i u tim slučajevima, vrlo brzo razvija zavisnost od ove supstance. Osim toga, kod mladih upotreba ovih proizvoda predstavlja uvod za upotrebu drugih psihoaktivnih supstanci, takozvanih teških droga – upozorava Ljaljevićeva.
Ona ističe da korisnici snusa mogu da imaju i vrlo opasne komplikacije po zdravlje, kao što su problemi sa zubima, što može rezultirati gubitkom zuba i potpornog aparata.
– Mogu se javiti infekcije i rane u ustima, infekcije grla, jezika, krvarenje iz nosne duplje, problemi sa kardiovaskularnim sistemom (poremećaj rada srca, čak može dovesti i do smrti), pojave malignih bolesti u nosnoj i usnoj šupljini, ždrijelu i drugim organima. Kao što mu i ime kaže, ovaj duvanski proizvod se snifa, odnosno prah se unosi nazalno, mada postoje i druge metode korišćenja sličnih duvanskih proizvoda – ističe Ljaljevićeva.




Posjeta : 262