0
Nezvanično glasilo Moskovske patrijaršije o susretu vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja i šefa crnogorske države
Prvi korak ka - priznanju CPC!

    Portal „Союз православных журнo алистов” (spzh.news), nezvanično glasilo Moskovske patrijaršije, prenosi komentare da je susret vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja i šefa crnogorske države Mila Đukanovića „prvi korak ka priznanju Pravoslavne crkve u Crnoj Gori (Православной церкви в Черногории)”.

Uoči jučerašnjega sastanka u prvoprijestolnoj katedri Vaseljenske patrijaršije, dolazak Đukanovića je propraćen zvonima s patrijaršijske crkve i bogoslužbenim obredima, kakvi se priređuju poglavarima država sa većinskom pravoslavnom populacijom, a slični su protokoli na Fanaru priređeni i knjazu Nikoli prilikom susreta 1883. sa patrijarhom Joakimom III i 1899. sa patrijarhom Konstantinom V.
„Союз православных журналистов” se linkuje na izjavu episkopa Antonija Pantelića, vikara patrijarha Srbije Porfirija Perića i šefa srpskoga podvorja pri Moskovskoj patrijaršiji, koji je jesenas tvrdio da će „raskid (SPC) sa Fanarom nastati ako patrijarh Vartolomej izda tomos raskolnicima u Crnoj Gori ili Makedoniji”.
Ruski portal, pokušavajući da degradira Vaseljenskoga Patrijarha u „čelnika Fanara”, prenosi da je Đukanović, „u dijalogu sa čelnikom Fanara, napomenuo da je Crna Gora u najtežim istorijskim okolnostima više puta obnavljala svoju nezavisnost i međunarodni subjektivitet” i da je „Predśednik Crne Gore uvjeren da je članstvo zemlje u NATO sinonim za stabilnost”.




Posjeta : 392