0
Manji period inkubacije u odnosu na delta i druge sojeve
"Omikron" se "javja" - poslije tri dana!

    Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Američkim (CDC) sproveli su istraživanje kojim su utvrdili da se simptomi zaraze omikron sojem koronavirusa pojave nakon tri dana.

Ovo je manji period inkubacije u odnosu na delta i druge sojeve. Njihovi simptomi se u prosjeku pojave nakon pet dana od trenutka zaraze. Istraživanje je objavljeno u CDC-ovom sedmičnom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu (MMWR).
U istraživanju je učestvovalo šest osoba iz istog domaćinstva za koje se sumnjalo da su zaraženi. Bitno je napomenuti da je samo jedna osoba bila u potpunosti vakcinisana. Nakon genomskog sekvenciranja uzoraka ustanovljeno je da su svi zaraženi omikron sojem. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su zatim dokazali da su se simptomi pojavili nakon tri dana.
Podaci CDC nijesu jedini koji ukazuju na kraći period inkubacije omikrona. Institut za javno zdravstvo Norveške (NIPH) analizirao je simptome 111 ljudi koji su prisustvovali božićnoj zabavi. Većina je bila potpuno vakcinisana, a 73 posto njih bilo je pozitivno na omikron. Niko se nije ozbiljnije razbolio, a simptomi su se pokazali u roku od tri dana, prenosi "Health".




Posjeta : 402