2
Poslije izložbe “Tako je talasao Novi talas”, u KIC "Budo Tomović"
Promovišu dopunjeni - "novi val"!

Nakon svečanog zatvaranja izložbe fotografija “Tako je talasao Novi talas” sa kojom se KIC “Budo Tomović” pridružuje velikom broju institucija i umjetnika koji ove godine obilježavaju 40 godina društveno - muzičkog fenomena poznatog kao “Novi talas”, "srce grada kulture" prekosjutra od 20 u sali DODEST, u saradnji sa NVO Gramofonske ploče Crna Gora - Montenegro records, organizuje promociju dopunjenog i proširenog drugog izdanja knjige Vinka Barića “Hrvatski punk i novi val 1976-1987” koja hronološki i biografski prati razvoj ovog muzičkog fenomena.
Učesnik promocije uz autora biće predsjednik NVO Gramofonske ploče Crna Gora - Montenegro records Boris Burić. U muzičkom dijelu promocije nastupiće bend “Naporno suicid”.

Knjiga „Hrvatski punk i novi val 1976-1987" nezavisno je autorsko izdanje Vinka Barića, objavljeno u junu 2011. i zasad je jedinstven takav projekat na ovim prostorima. Knjiga je prvi kompletan uvid u fenomen hrvatskog panka i novog talasa (i pripadajućih podžanrova) u periodu 1976-1987 i donosi detaljan prikaz razvoja te scene, a i biografije 125 poznatih, ali i manje poznatih bendova. Kao takva ova knjiga je jedinstvena i u svijetu jer dosad tek nekoliko zemalja ima detaljnije i studiozne knjige o ukupnoj pank i new wave sceni pojedinih država (npr. Velika Britanija, Švajcarska, Sjeverna Irska, Australija itd.). Pored biografija i opšteg razvoja scene, podijeljenog u 4 perioda, donosi i sociološki prikaz društva i funkcionisanja pank rok i novotalasne subkulture u socijalističkom sistemu.
Vinko Barić rođen je 1980. u Solinu. Po zanimanju je akademski slikar. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi. Pored slikarstva bavi se i stripom, ilustracijom knjiga i plakata i grafičkim dizajnom. Jedan je od dva vokala art pank benda Ilija i Zrno Žita. Dosad je izdao tri svoja strip albuma - „Samo da ne propadne"(1997), „Čudnovati deponij" (1999) i „Paranormalni čimbenik" (2008). Bio je član strip grupe „Divlje Oko", a posljednji 10-tak godina učestvuje u strip grupi Komikaze iz Zagreba. Velika strast mu je skupljanje vinila, i proučavanje pank i new wave scene. Ovo mu je prva napisana i objavljena knjiga. Živi i radi u Splitu i Solinu.




Posjeta : 374