1
Slovački biospeleolog i zoolog sa Univerziteta Crne Gore
Novi puž nazvan - po Đokoviću!

    Slovački biospeleolog Jozef Grego i crnogorski zoolog sa Univerziteta Crne Gore Vladimir Pešić otkrili su novog puža u kraškom izvoru u blizini Podgorice. Njihov naučni članak objavljen je u časopisu Sabterenian Bajolodži, a dvojac naučnika kaže da su ga nazvali po tenoseru Novaku Đokoviću (Travunijana Đoković - T. djokovici).

Da biste otkrili neke od najrjeđih životinja na svijetu koje naseljavaju jedinstvena podzemna staništa dinarskog krša, da biste došli do nepristupačnih pećinskih i proljećnih staništa i za miran rad tokom obrade prikupljenog materijala, potrebna vam je Novakova energija i entuzijazam", objašnjavaju istraživači, prenose Novosti online.
T. Djokovici ima mliječno-bijelu školjku u obliku izduženog konusa i prilagođen je za život u podzemnim staništima dinarskog krša. Dio je Hidrobiidae, vrlo raznolike porodice malih do sitnih puževa, poznatih i kao "puževi iz blata". Nastanjuju svježu ili bočastu vodu, uključujući pećine i podzemna staništa.
Ovo je prvi član roda Travunijana do sada otkriven u slivu Skadarskog jezera i jedini pronađen izvan sliva rijeke Trebišnjice u Hercegovini, što ukazuje na zagonetni raspon ovih puževa po dinarskim podzemnim staništima. Odakle su i kako došli, ostaje misterija. Zbog malog areala prostiranja, T. Djokovici se srstava u ranjive vrste prema crvenoj listi ugroženih vrsta.




Posjeta : 557