2
Hipertenzija
Oborite pritisak - u pet koraka!

    Hipertenzija je oboljenje na koje možete sami da utječete – prije nego što uopće posegnete za lijekovima! Svi koji u dužem periodu imaju pritisak viši od 140 sa 90 imaju visok pritisak, odnosno pate od hipertenzije.

Oboljeli od hipertenzije obično se dijele u dvije kategorije – oni kod kojih nije jasan uzrok i oni kod kojih je ustanovljen uzrok povišenog priitska. Nasljedni faktori i životni stil dva su glavna razloga zbog kojih obolijevamo od visokog pritiska. I dok na prvi ne možemo da utičemo, drugi je potpuno pod našom kontrolom.
Zato se borba sa visokim pritiskom prvo vodi na tom terenu, kroz pet jednostavnih koraka. Za početak, smanjite so u ishrani. Zamijenite ih drugim začinima u jelima koje kuhate kod kuće, a na gotovim obrocima uvijek provjeravajte sadržaj soli.
Zatim, povećajte količinu voća i povrća, ojačajte organizam vitaminima i mineralima, a pritom ćete unositi manje visokokalorične hrane. Treće, oslobodite se viška kilograma – smanjite unos slatkiša i masnih jela. Četvrto, izbjegavajte alkoholna pića i, peto, pojačajte fizičku aktivnost.
Imajte na umu da samo 30 minuta brze šetnje, četiri puta sedmično, može da značajno obori krvni pritisak i održi zdravlje srca.






Posjeta : 503