0
Uoči sastanka kartela OPEC
Cijena nafte iznad 43 $!

             Cijene sirove nafte porasle su u danas iznad 43 dolara po barelu zbog bojazni da će naftni kartel OPEC smanjiti proizvodnju kako bi zaustavio najnoviji pad cijena.

             Najnoviji porast cijena dodatno su poduprli izvještaji o napadima na američki konzulat u saudijskom gradu Džedi, neriješenim problemima u proizvodnji u Sjevernom moru i protestima koji su zaustavili proizvodnju na dvije naftne platforme u Nigeriji.

               Tako je barel nafte na američkom tržištu poskupio za 55 centi na 43,09 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 34 centa na 39,79 dolara.

             Analitičari tumače da se tržišta pripremaju za moguće smanjenje proizvodnje u članicama OPEC uoči sastanka tog kartela, zakazanog ovog petka. "Imamo ogromnu količinu nafte na tržištu i na moru", kazao je iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh, dodajući da bi "OPEC zaista trebao biti zabrinut ako nastavi s pretjeranom proizvodnjom".

             "OPEC mora početi smanjivati opskrbu za 500 hiljada barela dnevno i ponovo je smanjiti kada cijena dostigne 35 dolara po barelu", smatra libijski ministar za naftu Fathi bin Shatwan.





Posjeta : 1729