1
Podjednako može koristiti za pripremu i slanih i slatkih specijaliteta
Batat krompir

    Slatki krompir Batat (Ipomoea batatas) ili indijski krompir je tek od pre koju godinu dostupan i na našem tržištu. I dok je mnoge od nas bilo sramota da pitamo šta je zapravo to što liči na krompir, ali i na šargarepu i kako se sprema, dotle su u drugim zemljama mnogi već uveliko otkrili brojne benefite, koje konzumiranje batata nudi.

Riječ je o višegodišnjoj tropskoj biljci, koja vodi porijeklo iz Južne i Srednje Amerike. Međutim, ako se gaji u zemljama, u kojima je par meseci mraza, onda on uspeva kao jednogodišnja biljka.
Interesantno je da ga pojedini nazivaju indijskim krompirom, iako biljka ne vodi porijeklo iz te zemlje, već iz Južne Amerike i iz zemalja Srednje Amerike. Pretpostavlja se da je taj naziv odabran zato što je slatki krompir (sweet potato Eng) zastupljen u indijskoj kuhinji.
Širom Evrope se posljednjih godina sve češće konzumira, ali i gaji, a najviše na području Francuske i Španije.

Batat za dobro zdravlje
Smatra se skrobnim povrćem, a izuzetno je bogato ugljenim hidratima, uz malo prisustvo šećera i potpuno bez masti. Zbog niskog glikemijskog indeksa pogodan je za osobe koje imaju dijabetes. Pored toga što sadrži vitamin C, A, E i B 6, slatki krompir posjeduje i značajne količine gvožđa, ali i kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Određene studije pokazuju da ova hrana značajno povećava vitamin A u organizmu, a to djeluje pogodno za razvoj djece pa treba uvrstiti ovu namirnicu u njihovu ishranu.
Ova hrana sadrži i beta karoten u većoj količini koji je veoma jak antioksidans. Količina zavisi od boje – što crveniji to je veći sadržaj beta karotena.
Podaci koji su dostupni pokazuju da se u masovnoj upotrebi kao hrana prvi put srijeće polovinom 19. vijeka u Njemačkoj. Naime, u to doba je vladala značajna nestašica običnog krompira na koji smo navikli, pa se su se dovitljivi Njemci dosjetili da počnu da koriste ovo povrće. Danas se sve više u zemljama Evrope koristi slatki krompir.
Postoje brojne prednosti konzumiranja te vrste povrća. A neke od njih su i visoka hranljivost i pozitivan uticaj na rad mozga. Kako je navedeno na sajtu healthline među benefite konzumiranja ove vrste krompira spada i jačanje imunog sistema, a postoje indicije i da ima pozitivan učinak u borbi protiv raka. Svakako je dobro uvrstiti ga u ishranu zbog svih tih razloga.
Kako se sadi i uzgaja batat krompir?
Vrlo je važno znati da ova povrtarska kultura najbolje uspijeva na zemljištu koje je vlažno i na kome preovlađuje sunce. Baš zato i najbolje uspijeva na području Amerike, kako Srednje, tako i Južne.
Ukoliko neko želi gajenje ovog krompira u našoj zemlji, potrebno je da vodi računa o navodnjavanju, ali i o tome kako se sadi batat. Uzevši u obzir da u našoj zemlji ima mraza tokom par mjeseci u toku godine, to je ova kultura jednogodišnja, za razliku od zemalja u kojima je tokom cijele godine manje – više sunčano, u kojima je ovaj krompir višegodišnja biljka.
Preporučljivo je da slatki krompir bude sađen na zemljištu, na kome su prije toga bile uzgajane žitarice. Međutim, ni u kom slučaju nije dobro saditi ga na zemljištu na kome je pre toga bio uzgajan kukuruz.
Potrebno je u toku toplih mjeseci posaditi sadnice, a nikako u periodu kada je hladnije, posebno ukoliko je mraz. Svakako bi prije početka mraza trebalo i vaditi krompir, tako da je najbolje da to bude u toku septembra i to ako je ikako moguće krajem mjeseca, ali i u oktobru, dok je već tokom novembra kasno za vađenje plodova ove povrtarske kulture.
Najbolje je plod vaditi ručno, a posebno ako je u pitanju manja količina. Ukoliko neko odluči da ga uzgaja u većoj količini, onda je neophodno i da koristi specijalnu vrstu pluga za vađenje ploda, kako ne bi došlo do oštećenja plodova.
Kako se sprema batat krompir?
Zbog ukusa koji ima, podjednako dobro se od njega mogu prirpemati i slatki i slani specijaliteti.
U principu će svako odabrati kako mu odgovara da prirpema ovo povrće, te šta će uz njega da kombinuje.
Potpuno je isti način pripreme kao i kod običnog krompira. Sladak krompir se može kuvati, peći u rerni i pržiti, ali od njega može biti pripremljen i pire.
Važno je naglasiti i da je on specifičan, odnosno drugačiji od običnog krompira i po tome što se njegovi listovi isto tako mogu jesti. Preporučuje se da budu korišćeni mladi listovi batata i to u potpuno svežem stanju. Najbolji način za konzumiranje jeste u formi salate, a uz dodavanje različitih sastojaka, malo jabukovog ili balzamiko sirćeta, te limunovog soka po želji. Kombinacija je nebrojano, tako da se može isprobati mnoštvo novih ukusa i kombinacija namirnica, samo je potrebno da imate volje.
Sve to isto se odnosi i na pripremu ovog krompira kao dodatak jelima. Obično se ne preporučuje soliti ga, baš zbog njegovog specifičnog, slatkastog ukusa. Najvažnije je da pronađete odgovarajuću kombinaciju i sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Kako se kuva batat krompir?
Ukoliko želite da pripremite kuvani slatki krompir, morate voditi računa i o preporuci za njegovu pripremu. Naime, da bi u potpunosti bio očuvan specifični ukus, ali i svi hranljivi sastojci, ne bi trebalo da kuvate slatki krompir duže od 40 minuta. Posebno je važno i da ga pripremate na pari, ukoliko je ikako moguće. Jedino tako ćete biti sigurni da će mnogi hranljivi sastojci biti održani.
U slučaju da nemate šerpe za kuvanje na pari, taj način kuvanja se može primeniti uz korišćenje dvije obične šerpe različite veličine. Potrebno je da u veću šerpu stavite vodu da proključa. A u manju, koju ćete staviti, praktično nad nju, stavite batat. Vodite samo računa o veličini šerpi, jer je važno da ova manja bude bukvalno nad većom, u kojoj se nalazi kipuća voda. Zatim manju šerpu poklopite i ostavite da tako vri između 30 i 40 minuta.
Osim kao garnirung, kuvani batat se može zatim koristiti za pripremu pirea. A može se jednostavno i iseći na šnite, te dodati obareni spanać ili blitva, malo sirćeta i bijelog luka, te uz dodatak ulja uživati u ukusu sjajne salate. Po želji, u nju dodati i listove od slatkog krompira, čisto da biste isprobali njihov ukus.
Način pripreme slatkog krompira i savjeti
Prženi batat
Mnoge domaćice koje koriste u ishrani i slatki krompir, smatraju da je grilovan najukusniji. Mada ima i onih koje se odlučuju za prženi batat.
Svakako se od njega može pripremati i pomfrit, ali postoje i druge sjajne ideje za prženi batat, koje bi trebalo isprobati.
Dobra vijest za ljubitelje pomfrita jeste da zahtijeva mnogo manje ulja nego običan krompir. A mnogi koji su pripremali prženi batat na taj način su, u najmanju ruku oduševljeni ne samo ukusom, nego i brzinom pripreme.
Na sajtu bonappetit.com je naveden vrlo zanimljiv recept za pripremu ovog krompira. Ukoliko želite da bude što hrskaviji, trebalo bi da ga pripremate na puteru i to ili prženog ili u rerni, ali i da pronađete odgovarajuću kombinaciju začina

Pire od batata
Na gotovo potpuno isti način kao i pire od običnog krompira se priprema i pire od batata. Jedina razlika jeste u tome što ova vrsta krompira ima pun ukus, tako da nije neophodno dodavati puter, ni puno mleka.
pire od batata recept
Vodite računa da ga ne kuvate duže od 30 do najviše 40 minuta, kako bi sačuvao sve hranljive sastojke. Zato i jeste preporuka da ga iseckate na sitnije komade, kako bi se pre skuvao.
Nakon toga ga izgnječite viljuškom ili pasirkom, pa dodajte začine po želji i vrlo malo soli. Ukoliko baš želite, dodajte i malo putera, ali u principu nema potrebe.
S obzirom na to da je njegov ukus specifičan i da sladi, to uopšte nije potrebno da pire od batata solite. Naravno da ako baš želite, dodajte i malo soli ili vegete po ukusu.
Ukoliko želite, pire od slatkog krompira se može pripremati i uz dodatak barene šargarepe ili eventualno bundeve. Takođe, možete dodati i neko drugo povrće, poput na primer karfiola. U tom slučaju je najbolje ga dobro izmiksate u blenderu, odnosno izmiksate sve sastojke i uživate u fenomenalnom ukusu. Ako baš ne možete da jedete pire od batata bez dodatka soli, slobodno je dodajte, ali je u svakom slučaju preporučljivo da soli ili vegete dodate u manju količinu pirea, kako biste procijenili koja varijanta vam se više dopada.
Kako spremiti batat u rerni?
Najjednostavnije je pripremiti pečeni batat. Možete ga pripremati kao garnirung, bez dodatka bilo koje druge vrste povrća, a možete se odlučiti i za pripremu nekog drugog specijaliteta.
Ono što treba da znate jeste da nije neophodno da koristite ulje, ako ne želite. Naime, dovoljno je da slatki krompir iseckate na kriške ili na kolutove, te da ga poređate u posudu, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Što se tiče začina, pustite mašti na volju. Može se dodati peršunov list, mirođija i origano, ruzmarin i bilo koji drugi začin koji vam se dopada. Isto važi za dodatak soli i u ovom slučaju. Obično recepture podrazumevaju pripremu slatkog krompira bez dodatka vegete ili soli, ali ako baš želite, niko vas ne sprečava i da pokušate da pripremite slanu varijantu.
Priprema je vrlo brza i jednostavna. Nakon što oljuštite slatki krompir, potrebno je da ga isečete na kriške željene veličine ili na kolutove. Zatim ćete tako pripremljen batat da uvaljate u mešavinu začina i stavite u posudu za pečenje.
Možete je obložiti papirom za pečenje, a i ne morate. Po želji, možete dodati malo maslinovog ulja, a opet ni to ne morate. Zagrejte rernu na najjače, pa smanjite na 200 stepeni. Vrlo brzo ćete primetiti da dobija rumenu boju.
Pečeni batat možete servirati i kao samostalno jelo, i kao dodatak jelima od mesa bilo koje vrste.
Postoje i mnogi drugi načini za pripremu slatkog krompira na ovaj način, koji je ujedno i najbrži i najjednostavniji.
Punjeni pečeni batat recept
Ako želite da eksperimentišete, možete se odlučiti za punjeni pečeni batat. Od sastojaka vam je potrebno pileće belo meso, beli luk (mladi ili stari) i sirni namaz ili beli sir, koji ćete izgnječiti. Začine koje želite možete dodati, i malo soli po ukusu.
Kao i za većinu jela od batata, tako je i ovaj recept vrlo jednostavan.
Najprije je potrebno da oljuštite krompir i da ga celog skuvate. Posle toga ćete ga iseći na pola, pa izdubiti sredinu. Ni u kom slučaju ne bacajte to što izdubite, jer ćete baš to koristiti kasnije za pripremu fila.
Od svih navedenih sastojaka zatim pripremite smesu, kojom ćete puniti slatki krompir. Potrebno je da na malo ulja blago propržite na sitno iseckan beli luk, pa da dodate sitno isekano belo meso. Možete dodati malo vode, dok meso ne omekne. Svemu tome na kraju dodajte i začine koje ste izabrali i so. Kada se dobijena smesa malo prohladi, dodajte izdubljeni slatki krompir, pa sve lepo izmešajte. Na kraju dodajte sirni namaz ili beli sir, koji ste pre toga izgnječili i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Izdubljeni slatki krompir zatim stavite u posudu za pečenje. Potrebno je da je blago podmažete, a najbolje maslinovim uljem. Naravno da se možete odlučiti i za opciju da koristite papir za pečenje. Napunite prepolovljen batat dobijenom smešom i pecite. Ako ne želite da se uhvati korica, možete poklopiti svaku polovinu krompira aluminijumskom folijom.
Što se količine tiče, obično je to oko 500 grama bijelog mesa na 4 komada slatkog krompira. Dovoljno je da dodate 5 do 6 čenadi bijelog luka i oko 250 do 300 grama sira ili sirnog namaza.
Ovako pripremljen pečeni batat je jelo za sebe, tako da nema potrebe ništa uz njega dodavati. Eventualno se možete odlučiti za garnirung od povrća, ako želite.
Sasvim je jasno da slatki krompir nudi mnogo različitih varijanti za pripremu. Pored toga što se mogu naći brojni recepture na internetu, svako od nas ima mogućnost i da smisli kombinaciju koju želi. Najbitnije je da se priprema vrlo jednostavno, a mnogo brže neko bilo koje jelo od običnog krompira.
Dodatna je prednost ove vrste krompira što se podjednako može koristiti za pripremu i slanih i slatkih specijaliteta. Budući da je njegov ukus specifičan, ako ga do sada niste konzumirali, kupite jedan plod, pa probajte da li vam taj ukus odgovara.





Posjeta : 603