0
Predsjednik Crne Gore na devetom Samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope
Za valorizaciju - sa kredibilnim partnerima!

   - Put kojim se Crna Gora kreće je poznat. Korak po korak primičemo se potpunoj integraciji u Evropsku Uniju sa kojom dijelimo zajedničke vrijednosti. Istovremeno, kao otvorena i prijateljska zemlja, Crna Gora želi da kroz prilike koje pruža Mehanizam 17+1, učini saradnju sa NR Kinom praktičnijom i da dođe do konkretnih rezultata u oblastima od zajedničkog interesa. Želimo da ojačamo saradnju u ekonomiji, energetici, saobraćajnoj povezanosti i turizmu, poštujući pri tom principe održivog razvoja. Iako smo najmanja od država učesnica Mehanizma, imamo izuzetno velike razvojne potencijale koje želimo da valorizujemo u saradnji sa kredibilnim kineskim partnerima. Zato će Crna Gora podržati predlog "Liste aktivnosti za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u 2021. - naglasio je predsjednnik Crne Gore Milo Đukanović, koji je na poziv predsjednika NR Kine Si Đinpinga, učestvovao na devetom (online) Samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

- Prije nekoliko dana imao sam priliku da se obratim kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju sa Crnom Gorom. Pažljivo osluškujući i njihove interese, jasno je da postoji želja za nastavak saradnje na izgradnji auto-puta kroz Crnu Goru do luke Bar, kao i razvoja logističke i industrijske zone u njenom okruženju. Ovakav projekat dao bi snažan zamajac bržem ekonomskom oporavku u post-Covid periodu i bolje povezao Crnu Goru sa susjednim i prekomorskim zemljama - ukazao je Đukanović i naglasio:
- Kroz jačanje saradnje sa kineskim institucijama i kompanijama mi želimo da: povećamo izvoz crnogorskih proizvoda visokog kvaliteta na tržište NR Kine; povećamo razmjenu studenata, umjetnika, naučnih i kulturnih radnika; dinamiziramo turističku saradnju; i da kroz 17+1 Koordinacioni mehanizam za životnu sredinu, stvorimo uslove za konkretnu implementaciju ekoloških i inovativnih rješenja baziranih na najsavremenijoj tehnologiji.
- Stara kineska poslovica glasi: "Prevladavanje teškog započinje sa lakim, ostvarenje velikog započinje sa malim, jer se u svijetu teško formira iz lakog, a veliko iz malog." Vjerujem da je današnji samit mali korak ka stvaranju nečeg velikog, o čemu će svjedočiti buduće generacije - zaključio je predsjednik Crne Gore i predsjedniku NR Kine Si Đinpingu i kineskom narodu uputio najsrdačnije želje za predstojeću Novu lunarnu godinu.




Posjeta : 442