0
Istoričar Novak Adžić
Božićni ustanak - najsvjetliji trenutak!

- Mi se borimo za slobodu i nezavisnost Crne Gore i od ove borbe jedino nas smrt rastaviti može - poručili su crnogorski ustanici u proglasu 1919.
Braneći nacionalnu slobodu i državnu samostalnost u Božićnoj pobuni, ustanici su htjeli da skrenu pažnju velikih sila na crnogorsko pitanje.
Istoričar Novak Adžić, podsjeća na poruku crnogorskog suverena u egzilu, kralja Nikole Prvog , koju je uputio svom narodu: "Neka Crnogorci dobro znadu. Na to ni živ ni mrtav pristati neću".
- Da nije bilo Božićne pobune 1919, kao i Trinaestojulskog ustanka 1941, ne bi bilo ni pobjedničke Crne Gore 21.maja 2006. - ističe Adžić.

- To je istorijski kontinuitet borbe za opstanak Crne Gore protiv agresora, osvajača, okupatora. Božićni ustanak crnogorskog naroda januara 1919. je jedan od najsvjetlijih trenutaka i momenata u istoriji crnogorskog naroda i on je ponosirao svijest o opstanku trajanja Crne Gore i otporu velikosrpskom teroru i brutalnoj aneksiji crnogorske države i nacionalnom porobljavanju crnogorskog naroda - poručuje Adžić.
Božićni ustanak je, kaže Adžić, jedan od ugaonih temelja crnogorske državotvorne i građanske emancipacije i otpor onima koji su željeli trajno da unište državu Crnu Goru i asimiliraju Crnogorce.
- Pravi heroji su oni koji slave heroje Božicnog ustanka i koji danas jasno potvrđuju da ova, po meni, kolaborantsko-kvinsliska Vlada koja upravlja Crnom Gorom je na fonu negacije svega onoga za što su se Crnogorci i građani Crne Gore svih nacija i vjera borili u 20. i 21. vijeku u cilju opstanka Crne Gore - kaže Adžić.
Božićni ustanak crnogorskog naroda podignut je pod vođstvom komandira Krsta Zrnova Popovića, 6. januara 1919, a slogan “za pravo, cast i slobodu Crne Gore” ostao je kao podsjetnik na borbu za obnovu crnogorske države.rtcg

Posjeta : 17