0
U pregovorima sa najvećim kineskim proizvođačem PC računara
IBM odustaje od proizvodnje PC!

             IBM je odlučio prodati svoj odjel za proizvodnju personalnih računara, odredivši mu cijenu od čak dvije milijarde dolara, objavio je u petak The New York Times.

             Ta je kompanija treća u svijetu u sektoru proizvodnje personalnih računara, odmah nakon Dell Inc. i Hewlett-Packard Co., a u prodaju će vjerojatno uključiti sve klasične i prenosne računare i notebookove, što bi joj moglo donijeti zaradu u rasponu između jedne i dvije milijarde dolara, izjavili su za njujorški list izvori iz neposredne blizine pregovarača.

             S IBM navodno pregovara najveći kineski proizvođač personalnih računara Lenovo Group Ltd i još najmanje jedna kompanija, a mediji izvještavaju da kineska kompanija, koja nadzire više od četvrtine kineskog tržišta personalnih računara, namjerava s IBM formirati zajednički poduhvat.

             Vodeća istraživačka kompanija Gartner Inc. predvidjela je ove nedelje da će se u periodu do 2007. tri od ukupno 10 vodećih proizvođača personalnih računala povući s tržišta, navodeći kao razlog sporije stope rasta i sužene profitne margine, ali ne navodeći njihova imena.





Posjeta : 1723