0
Elektronske kompanije u iščekivanju odluke
Budućnost gorivih ćelija na UN!

             Na sjednici komiteta Ujedinjenih nacija koja će biti održana sledeće nedelje, biće donijeta odluka o dozvoli unošenja mobilnih uređaja sa gorivim ćelijama u avione koji saobraćaju na komercijalnim letovima. Ta odluka će biti od vitalnog značaja za budućnost gorivih ćelija zanovanih na metanolu, koje su alternativa uobičajenim litijum-jonskim akumulatorima.

             U gorivim ćelijama sa direktnim metanolom (Direct Methanol Fuel Cells, DMFC) miješa se metil-alkohol sa vodom i vazduhom da bi se napravila struja. Baterije sa metanolom namijenjene prenosivim računarima sposobne su da ih napajaju između 5 i 20 sati, što je mnogo više od kapaciteta aktuelnih akumulatora; sa tim kapacitetom, pogodne su za dugotrajne avionske letove. Problem leži u tome što je trenutno na snazi zabrana unošenja ovih ćelija u avion, zbog zapaljivih svojstava metanola. To je i osnovni razlog zbog kojeg je NEC odložio komercijalizaciju svojih prenosivih računara sa gorivim ćelijama za 2007. godinu.

             Sjednica Komiteta eksperata za transport opasnih materija koja će se održati od 29. novembra do 7. decembra u Ženevi, odlučiće da li će metanol biti svrstan u kategoriju materijala koji su dozvoljeni za unošenje u avione. Ako bude svrstan u tu kategoriju, mnoga pravila koja je propisala međunarodna organizacija za civilne letove moraće da se izmijene, tako da bi metanol mogao biti dozvoljen od početka 2007. godine. U protivnom, slijedi novo odlaganje od još dve godine.

             Odluka komiteta Ujedinjenih nacije nije obavezujuća, ali će na osnovu nje mnoge elektronske kompanije koje razvijaju gorive ćelije uskladiti svoje proizvodne planove. Među tim kompanijama su npr. Fujitsu, Hitachi, Samsung i Toshiba.

             Toshiba i Hitachi se nadaju da će predlog proći i da će gorive ćelije moći da se unose u avione. Predstavnici kompanija tvrde da je samo pitanje vremena kada će sve birokratske prepreke biti uklonjene. Mnoge druge kompanije su, ne obazirući se na zakonska pitanja, razvijale svoje gorive ćelije i već ih imaju spremne za tržište.





Posjeta : 1827