2
Ovogodišnja nagrada za životno književno djelo „Božo Bulatović“ uručena Branku Banjeviću
Crnogorska istorija - epopeja jednom narodu!

         - Čitava crnogorska istorija djeluje kao književno djelo, kao epopeja o jednom narodu na Balkanu koji se stalno bori da sačuva svoju slobodu i pravo da odlučuje o svojoj budućnosti. Nagrade i manifestacije, koje nose imena najboljih među nama, i pronose njihove ideje i ideale, jedan od načina da zaustavimo nasrtaje na naš identitet i našu samobitnost ´ ukazao je crnogorski premijer Duško Marković, uručujući Branku Banjeviću ovogodišnju nagradu za životno književno djelo „Božo Bulatović“.

- To nije bilo interesno prijateljstvo nego prijateljstvo ideje koje nas je vezivalo u borbi za novu litaruturu, za novu poetsku tradiciju u Crnoj Gori za prevazilaženje provincijalizacije Crne Gore kojoj je bila izložena preko 150 godina tuđem interesu koji je ukinuo njene vrijednosti i ubacio tuđe vrijednosti kao naše sopstvene vrijednosti ukidajući Crnogorcima i pamćenje i tradiciju i budućnost i stanje u kojemu su se nalazili. Ta borba nastavljena i izborena tek 2006. godine obnovom nezavisnosti Crne Gore - objasno je Banjević, nazvavši taj čin konačnom pobjedom i milenijumskim činom i jednim od najvećih događaja u crnogorskoj istoriji kojem su doprinijeli svi istinski crnogorski kulturni radnici.
- Pitaju je jedan dan prijatelji: ´Đe si bio?´. Ja kažem: Dolazim iz budućnosti, dolazim iz Porto Montenegro, Portonovi, Lustica Bay... To je budućnost Crne Gore koja je likvidirala sindikalni turizam koji je značio tuđu ekonomsku okupaciju.
Posjeta : 66