2
U Evropskom udruženju za energiju vjetra tvrde da se mnogi protive vjetrenjačama iako ne znaju puno o njima
"Duvaju" energiju za cijelu Evropu!

             Evropsko udruženje za energiju vjetra (EWEA) tvrdi da bi mogla zadovoljiti energetske potrebe čitave Evrope ali da se prvo moraju prevladati predrasude vezane za taj način opskrbe energijom.

             Na redovnom godišnjem sastanku u Londonu, stručnjaci EWEA utvrdili su da bi vjetrenjače razmještene na platformama smještenim na moru mogle pokriti potrebe za energijom u cijeloj Evropi bez emitovanja štetnih plinova.

             Međutim, naglasili su oni, zasad postoje relativno velika protivljenja sprovođenju takvog projekta. Protivnici vjetrenjača tvrde da one narušavaju okolinu, odvraćaju svojom ružnoćom turiste i prijete pticama koje bi mogle stradati od propelera velikih vjetrenjača.

             "Argumenti protiv vjetrenjača ponekad su smiješni. Većina ljudi ne razumije kolika je opasnost od klimatskih promjena (zbog stakleničkih plinova) niti razumiju kako rade turbine na vjetar", rekla je Allison Hill iz Britanskog udruženja za energiju vjetra (BWEA). Ona je rekla da njena organizacija počinje da sprovodi reklamnu kampanju kako bi objasnila sve pojedinosti o iskorišćavanju energije vjetra.

             Udrugženja za zaštitu okoline upozoravaju da ipak nisu istraženi svi negativni efekti koje bi moglo imati postavljanje vjetrenjača na moru i kopnu.

             "Dok ne dobijemo čvršće podatke, mi nećemo napustiti naše dosadašnje stavove i reći da sa takvim projektima treba ići dalje, bez obzira na sve ostalo", naglasila je Rowena Langston iz Kraljevskog društva za zaštitu ptica.





Posjeta : 1773