2
Carinama bi bili podložni američki proizvodi od kukuruza do tekstila
STO odobrila sankcije SAD!

             Svjetska trgovinska organizacije dala je dozvolu nekolicini zemalja da uvedu sankcije prema Sjedinjenim Američkim Državama.
             Odluka je rezultat zakona kojim se dozvoljava američkim vlastima da nameće dažbine uvoznoj robi za koju smatra da je suviše jeftina i da tako dobijena sredstva prosleđuje američkim kompanijama.


             Od toga je prije svega imala koristi američka industrija čelika. Svjetska trgovinska organizacija je procijenila da je to nelegalno i dozvolila je Evropskoj uniji, Japanu i još nekolicini zemalja da uvedu carine na proizvode uvezene iz Sjedinjenih Država, vrijedne do 150 miliona dolara, uključujući tekstil, metalurške i prehrambene proizvode.

             Američki zvaničnici su obećali da će se povinovati odluci Svjetske trgovinske organizacije.

             Predsjednik Buš je izjavio da će zajedno sa Kongresom raditi na njenom sprovođenju:"Naporno smo radili na tome da se povinujemo Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i smatram da je važno da sve nacije poštuju njene odluke. Očekujemo od Svjetske trgovinske organizacije da se prema našim trgovinskim partnerima odnosi isto kao i prema nama samima." izjavio je povodom odluke Svjetske trgovinske organizacije američki predsjednik Džordž Buš.





Posjeta : 1746