2
Ministarstvo odbrane demantovalo pisanje pojedinih medija
Angažovanje NATO - obmana javnosti!

      - Navodi u pojedinim medijima o angažovanju NATO specijalaca u Crnoj Gori apsolutno su netačni i njima se, još jednom, nastoji na flagrantan način dezinformisati i obmanuti javnost. Nikakve NATO snage se ne nalaze u Crnoj Gori, a pogotovo ne sa takozvanim „specijalnim zadatkom“ - Ministarstvo odbrane demantovalo je pisanje pojedinih medija.

Da je po srijedi klasična manipulacija može se vidjeti iz tri činjenice:
Kao prvo i osnovno, NATO se ne bavi vjerskim pitanjima i saradnja sa vjerskim zajednicama u zemljama članicama NATO isključivo je pitanje u nacionalnoj, tj. unutrašnjoj nadležnosti svake države.
U slučaju spoljašnjeg napada na neku od država članica, pa i na Crnu Goru, Alijansa ima mogućnost aktivacije člana 5 Vašingtonskog ugovora, koji napad na jednu članicu tretira kao napad na cijeli Savez. Odluku o aktiviranju člana 5 donosi Sjevernoatlantski savjet.
Drugo, NATO snage, u bilo kojem formatu, sa bilo kojim zadatkom, ne mogu biti aktivirane na zahtjev jedne članice, već se takve odluke u savezu ravnopravnih, kao što je NATO, donose konsenzusom.
Treće, maršal Stjuart Pič predsjedavajući je vojnog komiteta NATO-a i kao takav nema mandat da komanduje snagama NATO-a, već da sa vojnog aspekta daje savjete Sjevernoatlantskom savjetu, kao najvažnijem tijelu NATO
Posjeta : 90