2
Ulagači ubrzavaju prodaje dolara
Tržište melje dolar!

             Kako prodaja američke valute na svjetskim tržištima dobija na zamahu, tako kurs dolara iz dana u dan postiže nove rekordno niske nivoe prema najvažnijim svjetskim valutama.

             Kurs eura dosegnuo je u srijedu u jednom trenutku rekordnih 1,3167 dolara. Dolar je potonuo i na najniži nivo prema švajcarskom franku u zadnjih devet godina, tako da iznosi 1,15 franaka. Spustio se i ispod 103 jena, na 102,7 - najniže u zadnje četiri godine.

            Neki ulagači ubrzali su svoje prodaje dolara nakon vijesti da bi Rusija mogla razmotriti visinu udjela eura u svojim deviznim rezervama. Preostali kao signal za prodaju dolara koriste visoke cijene nafte.

             Iznad svega, iza njegovih prodaja stoje naznake da zakonodavci u svijetu nisu spremni na intervencije kako bi spriječili dalji pad kursa američke valute, a tržišta i dalje brine manjak u američkom platnom bilansu.

             "Tržište nemilosrdno melje dolar. Niko se ne želi kladiti protiv tog smjera", ocijenio je raspoloženje na tržištu Lee Feridge, valutni strateg pri Rabobanku.

             U međuvremenu, iz Azije i eurozone dopiru pritužbe na aprecijaciju njihovih valuta, što šteti konkurentnosti njihovog izvoza. Iz japanskog ministarstva finansija kazali su da je kurs dolara izašao izvan ekonomskih temeljnih odnosa, što su riječi iza kojih su u prošlosti slijedile devizne intervencije. Južnokorejska vlada zatražila je od kompanija da ograniče prodaje dolara.

             Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da je zabrinut da će snažna aprecijacija eura pogoditi njemački ključni sektor društva - izvoz. Član upravnog vijeća Europske centralne banke Jaime Caruana, pak, ocijenio je da takav razvoj događaja na valutnim tržištima utiče na eksternu potražnju.





Posjeta : 1682