0
Predsjednik Crne Gore otvorio zložbu u sklopu programa “Kreativna Crna Gora”
Definisanje identiteta - kreativni proces!

- Za Crnu Goru 21. vijeka definisanje njenog kulturnog identiteta jeste svojevrsni kreativni proces, lišen kratkoročnih i instant formula i rješenja.
To važi kako za naše kulturne institucije, tako i za razvoj svakog, pa i projekta “Kreativna Crna Gora”, koji nas je večeras okupio i usmjerio javnosti.
Razvoj našeg kreativnog ljudskog potencijala, istraživanje u novim domenima kulture i umjetnosti, kao i na novim tržištima, preduzetničko otvaranje u menadžmentu u kulturi, djelovanje u modelu kreativne ekonomije - napomenuću ovdje – nerazdvojivi su od evaluacije, od pomnog praćenja kvalitativnog pomaka koji na tom putu postižem - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, otvarajući izložbu u sklopu programa “Kreativna Crna Gora”.

- Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv ministra Aleksandra Bogdanovića da otvorim večerašnju izložbu u okviru programa “Kreativna Crna Gora”, vjerujući da će ovaj strateški projekat resornog ministarstva, preuzimajući i razvijajući postojeće evropske modele, doprinijeti dodatnom razvoju naše kulture i identiteta. I to na temelju visoke odgovornosti, s težnjom za vidljivošću crnogorskog proizvoda koji kreiraju kulturni biznisi, predstavljajući tako potencijal za veću uključenost na širem kulturnom tržištu.
U doba intenzivnih globalizacijskih procesa, transkulturnih integracija i ekspanzije novih medija, nestala je stroga razdvojenost na stvaraoca i publiku; kreativnost i inovativnost neposredno se prepliću na različitim poljima nauke, tehnologije i umjetničkih praksi i - prepoznajemo ih kao važan faktor ekonomskog razvoja. Mi već živimo takvo iskustvo u Crnoj Gori i znamo da su ekonomika kulture i kulturna održivost sadržani u veoma zahtjevnim kulturnim politikama i modelima savremenog društvenog razvoja, kao i stalnih emancipatorskih procesa.
Strateški razvijamo i sprovodimo politike individualne i timske krativnosti u interakciji sa zajednicom na konkretnim projektima. Upravo na tom tragu posebnu pažnju zavređuju dinamični projekti takozvanih kreativnih industrija, kreativnih aktivnosti i inicijativa, kao i usluga i servisa u kulturi.
To je, svakako, samo jedan pravac za valorizaciju kulturnog kapitala Crne Gore. I u njenim regijama i po njenim gradovima, nužno je da djelujemo autentično identitetski, prezentujući kao država svoje specifično multi - kulturalno nasljeđe, ali i dokazujući se na novim idejama i sa inovativnim kulturnim proizvodima, kako bismo jasno pozicionirali naš državni brend i kod kuće, i u svijetu. Pogotovo imajući u vidu oblast turizma, naše strateške razvojne grane, u kojoj dobre kulturne politike bitno osnažuju konkurentnost naše ekonomije.
Za Crnu Goru XXI vijeka definisanje njenog kulturnog identiteta jeste svojevrsni kreativni proces, lišen kratkoročnih i instant formula i rješenja.
To važi kako za naše kulturne institucije, tako i za razvoj svakog, pa i projekta “Kreativna Crna Gora”, koji nas je večeras okupio i usmjerio javnosti.
Razvoj našeg kreativnog ljudskog potencijala, istraživanje u novim domenima kulture i umjetnosti, kao i na novim tržištima, preduzetničko otvaranje u menadžmentu u kulturi, djelovanje u modelu kreativne ekonomije - napomenuću ovdje – nerazdvojivi su od evaluacije, od pomnog praćenja kvalitativnog pomaka koji na tom putu postižemo.
Ne samo zato što svaki drugačiji pristup nosi rizike da zapadnemo u ćorsokak komercijalizacije, već i zato što je bez brige o kvalitetu, bez kompetitivnosti, nemoguće naše uspješno globalno kulturno umrežavanje.
Ovakvo upozorenje ne umanjuje naše zajedničko zadovoljstvo činjenicama o početnim međunarodnim priznajima projektu “Kreativna Crna Gora”, naprotiv.
To što ovaj projekat postaje konkurentan na širem tržištu, i što, kako smo vidjeli, već imamo ustanovljenih 11 takozvanih novih “kulturnih biznisa” - upravo je dobra početna satisfakcija i prava poruka za dalju podršku u razvoju ovakvih kulturnih politika.
Zato koristim priliku da i ovom prigodom istaknem da će stvaranjem institucionalnih okvira i produkovanjem javnih politika u kreiranju crnogorskog kulturnog identititeta i autentičnog crnogorskog kulturnog proizvoda, stvaraoci i menadžeri u kulturi u državi uvijek imati saveznika i partnera.
Čestitam autorima, kao i Ministarstvu kulture i Vladi Crne Gore, na uspješno savladanoj prvoj etapi dugoročnog projekta “Kreativna Crna Gora”.
Posjeta : 385