0
Konferencija „Zeleni dani 2019.“
Moramo imati - zeleni život!

- Ne smijemo više imati samo zelene dane, već moramo imati zeleni i prosperitetan život - poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, koji je danas sa pomoćnicom generalnog sekretara UN gospođom Mirjanom Špoljarić Eger otvorio konferenciju „Zeleni dani 2019“ - Ostvarivanje potencijala za zeleni rast, koja će se u organizaciji UNDP, Vlade Crne Gore i Privredne komore održati danas i sjutra u hotelu Hilton u Podgorici.
- Moramo da rastemo, i to moramo da rastemo održivo i zeleno! Želimo da skrenemo pažnju najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne sredine kao i dostizanja strateškog cilja za održivom valorizacijom prirodnih dobara, koji će omogućiti usklađen rast naše ekonomije - istakao je Simović.

- Ostvarivanje potencijala, a ne njihovo konzerviranje, i ostvarivanje rasta – održivog, zelenog rasta. Za to su nam potrebna nova znanja i vještine, a prije svega odlučnost. I zato smo danas ovdje - podsjetio je Simović.
Pomoćnica generalnog sekretara UN, Mirjana Špoljarić Eger je pohvalila Crnu Goru za usvajanje vizije zelene ekonomije u Nacionalnoj strategiji održivog razvoja. Istakla je da ulaganja Crne Gore u obnovljivu energiju i energetsku efikasnost već predvode važnu ekonomsku tranziciju.
- UNDP je ponosan što podržava Vladu Crne Gore u ovim naporima - kazala je Špoljarić Eger..
Ona je istakla da bi uz prave politike, prelazak na zeleniju ekonomiju mogao generisati 24 miliona novih radnih mjesta u energetskom sektoru, do 2030. godine na globalnom nivou.
- Vlade i kreatori politika moraju prvo definisati jasnu i inkluzivnu viziju zelene ekonomije i rasta u svim sektorima - bilo da se radi o saobraćaju, energetici, poljoprivredi ili turizmu - tako da vremenom zeleno umjesto smeđeg postane norma - pozvala je Špoljarić Eger.
Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova kazala je da je pružanje podrške zelenoj transformaciji crnogorske ekonomije kako bi se ona odvijala na pravovremen, predvidljiv i kontrolisan način, jedan od ključnih ciljeva UNDP. Gašparikova je pozdravila nedavno uspostavljanje Eko-fonda u Crnoj Gori koji će povećati domaće resurse za podršku niskokarbonskog razvoja zemlje. Istakla je da je današnji događaj polazna tačka za ostvarivanje vizije Crne Gore o zelenoj ekonomiji i održivosti.
- Treba imati na umu jednu stvar: naša je dužnost da danas djelujemo radi dobrobiti budućih generacija Crne Gore.




Posjeta : 1120