2
Vlada Crne Gore
Od 1.julla - minimalac 222!

       Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić saopštio je nakon sjednice Vlade da je Vlada donijela Odluku o utvrđivanju minimalne zarade u neto iznosu od 222 eura, na osnovu predloga Socijalnog savjeta.
Ministar je kazao da je ovaj iznos minimalne zarade usaglašen kroz pregovore Vlade i socijalnih partnera.
- Povećanje minimalne zarade, shodno dogovoru će se primjenjivati od 1. jula ove godine.

Vlada je, kako je istakao ministar, obavezala Ministarstvo finansija da u najkraćem roku pripremi i Vladi predloži izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim će se smanjiti stopa doprinosa na zarade za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena.
- Na taj način će se obezbijediti da oba ova propisa stupe na snagu istovremeno ali i nadomjestiti povećani troškovi koje će imati poslodavci zbog povećanja minimalne zarade - poručio je Purišić.
Ministar je rekao i da je analiza pokazala da povećanje minimalne zarade sa 193 na 222 eura u neto iznosu, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca ima najmanje negativne efekte za poslodavce koji isplaćuju minimalne zarade, ali i najmanji negativni uticaj na zapošljavanje, budžetske prihode i sivo tržište.
- Novoutvrđeni iznos od 222 eura predstavlja 43 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, a dosadašnji iznos od 193 eura iznosio je 38 odsto prosječne zarade. Na nivou članica Evropske unije, prosječni iznos minimalne zarada iznosi oko 39 odsto prosječne zarade u Uniji - kazao je Purišić.
Ministar je naveo i da je radi poređenja sa regionom, iznos minimalne zarade u Srbiji 231 euro, BiH 208 eura, Sjevernoj Makedoniji 196 eura, Albaniji 211 eura.
On je kazao i da je osnovni cilj ekonomske politike Vlade Crne Gore poboljšanje životnog standarda građana.
- Jedan od ključnih pokazatelja životnog standarda je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, koji u Crnoj Gori u kontinuitetu raste, usljed snažnog ekonomskog rasta posljednjih godina - istakao je Purišić.
Dodao je i da s obzirom na to da su stope rasta BDP visoke u posljednje tri godine, Vlada i ovom mjerom hoće da dio efekata rasta bruto domaćeg proizvoda usmjeri na dalje poboljšanje životnog standarda građana, uz napomenu da je i prosječna zarada u CG najveća u državama Zapadnog Balkana.
- Osim oko 12.000 zaposlenih koji su do sada primali minimalni iznos zarade, korist od povećanja minimalne zarade imaće i između 42.000 i 45.000 zaposlenih koji su primali zaradu između 193 eura i novog iznosa od 222 eura - naglasio je ministar Purišić.
On je pojasnio i da će ova mjera uticati na rast prosječne bruto zarade u CG za 6 eura, a prosječne neto zarade za oko 4 eura, što će kroz usklađivanje iznosa uticati na visinu penzija i socijalnih davanja građana.
- Vlada i socijalni partneri će pratiti efekte ove mjere na socijalni standard zaposlenih, troškove poslodavaca za zarade, uticaj na investicije i nova zapošljavanja, rizik od ukidanja nekih radnih mjesta, uticaj na sivo tržište rada, uticaj na budžetske prihode i nakon toga, u postupku pripreme budžeta za narednu godinu pokrenuti nove pregovore o eventualnom povećanju minimalne zarade - zaključio je ministar.





Posjeta : 1088